Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimi artırıp artırmama konusunda diğer üreticilerle müdadeleye hazırlanması ve Çin ve ABD'nin dış ticaret konularında birbirini tehdit etmesi ile birlikte varil başına 65 doların altına geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 2.7 düştükten sonra, yüzde 1.8 kadar daha geriledi ve 9 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi. İran, Venezuela ve Irak'ın, OPEC ve ortaklarının bu hafta Viyana'da düzenleyeceği toplantıda, Suudi Arabistan ve Rusya'nın desteklediği üretimi artırma teklifini bloke etme konusunda kendilerine katılacağını kaydetti. Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithalata 50 milyar dolarlık ek vergi uygulamasına tepki olarak aralarında ham petrol ve benzin de olan çeşitli ABD ürünlerine gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.

Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın küresel arz fazlasını ortadan kaldıran ve fiyatların yükselmesine neden olan üretim kısıntılarını gevşetme çabaları ile birlikte Mayıs ayının sonlarından bu yana yüzde 10 düştü. Öte yandan, traderlar, hem ABD hem de Çin'in gümrük vergilerini artırma kararlarını ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşının daha da büyüme tehdidini hazmetmeye çalışıyorlar.

Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un başekonomisti Takayuki Nogami, "Petrol, ABD ve Çin arasında yoğunlaşan ticaret savaşı ve OPEC'in üretim artışının arz ve talep dengesine gevşeteceği olasılıklarına ani bir tepki olarak düştü," ve "ABD ve Çin misillemelere devam ederse ve Suudi Arabistan ve Rusya üretim artışınına ilişkin işaretler vermeye devam ederse, fiyatlar üzerinde baskı artacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.15 dolar düşerek varil başına 63.91 dolara kadar düştükten sonra Tokyo saati ile 10:55'te 63.93 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.83 dolar düşerek 65.06 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, 44 sent düşerek varil başına 73 dolara kadar indi. Kontrat Cuma günü 2.50 dolar düşerek 73.44 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 8.96 dolar primli işlem gördü.