Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, traderların OPEC'in üretim artışı konusunda anlaşmaya varmaya yönelik tartışmalarını ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında artan dış ticaret gerilimini değerlendirmeleri ile birlikte varil başına 66 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra fazla değişmedi. OPEC üyeleri, üretimde büyük miktarlı artış isteyen Rusya ile hiç artış gerekmediğini savunan İran arasındaki boşluğu kapatabilmek için üretimin önümüzdeki birkaç ay boyunca günlük 300,000 ile 600,000 varil artırılması konusunda anlaşmaya varmak için görüşmelerde bulunuyor. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li yetkililere ek gümrük vergisi için 200 milyar dolarlık daha Çin malı belirlemeleri talimatını verdi.

Ham petrol fiyatları bu ay, ABD ile Çin arasında artan dış ticaret anlaşmazlığının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve petrol talebini sınırlayacağı endişeleri ve  Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim artışına gidileceğini işaret etmesinin ardından sert düştü. Fiyatlar Londra'da bu ay, 2017'nın başlarından bu yana yürürlükte olan üretim kısıntılarını gevşetmeyi tartışacakları Cuma günü Viyana'da düzenlenecek OPEC toplantısı öncesi yüzde 3'ten fazla düştü.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Basına sızdırılan tartışmalar üretm artışının büyüklüğünün günlük 300,000 ila 600,000 varil olabileceğini işaret ediyor, ancak OPEC toplantısı sona erene dek sonucun ne olacağından emin olamayız," dedi ve "ABD ve Çin arasında dişe diş devam eden ticaret savaşının olası olumsuz etkileri düşünüldüğünde, durumun yakından izlenmesi gerekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent düşerek varil başına 65.71 dolara geriledi. Kontrat Pazartesi günü 79 sent yükselerek 65.85 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi100 günlük ortalamanın yüzde 39 altındaydı.

Apğustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Eurtope piyasasında, 43 sent ya da yüzde 0.6 kadar düşerek varil başına 74.91 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 2.6 yükselerek 75.34 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 9.53 dolar primli işlem gördü.