Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının, İran'ın üretim artışına ilişkin anlaşmayı veto etmekten uzaklaşması ile birlikte, üretim kısıntılarını gevşetme konusunda anlaşmaya yaklaşmalarının ardından varil başına 66 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.3 yükseldikten sonra fazla değişmedi. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Cuma günkü OPEC toplantısının sonucu konusunda iyimser olduğunu söyledi ve hafta başında anlaşma ihitmalinin düşük olduğu yolundaki açıklamasının aksine bir görüş bildirdi. Öte yandan, ABD'de dün açıklanan resmi veriler, petrol stoklarının geçen hafta 5.91 milyon varil azaldığını gösterdi.

Petrol bu ay, yatırınmcıların Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasının giderilmesine yardımcıolan üretim kısıntılarını gevşetip gevşetmemeye ilişkin kararını beklemeleri ile birlikte dar bir bant içinde seyretti. Temsilcilerin bu hafta Viyana'da gerçekleştirilecek son yılların en önemli toplantılarından birine hazırlanmaları ile birlikte, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, konuştuğu her bakanın topluluğun durumunu değiştirmesinin zamanının geldiği görüşünde olduğunu söyledi.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "İran'ın da katılması ile birlikte, grubun üretimi artırma kararı alması neredeyse kesin gibi. Bu hafta düzenlenecek toplantıda sorun sadece ne kadarlık bir artırım kararı alınacağında," dedi ve "Petrol fiyatları muhtemelen grubun bu kararından uzun vadede etkilenecek, ancak ABD stoklarındaki düşüş sürekli bir trend gösterirse, bu durum fiyatlardaki düşüşü yavaşlatacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent düşerek Singapur saati ile 09:25'te varil başına 65.57 dolara indi. Tmmuz kontratı Çarşamba günü 1.15 dolar ya da yüzde 1.8 yükselerek 66.22 dolardan vadesini doldurdu. Toplam işlemhacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altında.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piaysasında, 26 sent düşerek varil başına 74.48 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 34 sent düşerek 74.74 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.93 dolar primli işlem gördü.