Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının İran'ın üretimi artırma konusunda güçlü muhalefetine karşın ön anlaşmaya varmalarının ardından varil başına 66 dolar civarında seyretti.

Ağustos vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 1.4 yükseldi. OPEC'e politika konusunda önerilerde bulunan Müşterek Bakanlar İzleme Komitesi, üretimi teoride günlük 1 milyon varil artırma konusunda anlaşmaya vardı. OPEC'in iç hesaplamaları konusunda bilgiye sahip bir temsilci, bazı ülkelerin üretimi artıramamalarından dolayı, asıl artışın günlük 600 bin varil civarında olacağını söyledi.

Petrol bu ay, traderların OPEC'in üretimin artırılıp artırılmayacağına ilişkin işaretlerini gözlemeleri ve artış olursa bunun ne kadar olacağına ilişkin haberleri takip etmeleri ile birlikte dar bir bantta hareket etti. OPEC ve ortakları şimdilerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın yüksek fiyatlar konusunda rahatsızlığını dile getirmesi ve İran ve Venezuela'nın üretim artışlarına muhalif kalmaları ile birlikte üretici ve tüketicilerin çıkar dengelerine bakıyor.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 89 sent yükselerek Tokyo saati ile 09:20'de varil başına 66.43 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 17 sent düşerek 65.54 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 4 üzerinde.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.07 dolar yükselerek varil başına 74.12 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 1.69 dolar düştü. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.68 dolar primli işlem gördü.