Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrolü ile Batı Teksas petrolü arasındaki fark, Suudi Arabistan'ın arz açıklarını kapatmaya yönelik taahhüdü sonrası Avrupa gösterge petrolü düşerken, azalan stokların ABD gösterge petrolünü yükselmesi ile birlikte, yoğun gündemli OPEC toplantısı sonrası azaldı.

Dünyanın en önemli iki gösterge petrolü arasındaki fark Pazarresi günü yüzde 20 daraldı ve bir haftadan az bir süre içinde yarıyarıya azaldı. Suudi Arabistan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, OPEC toplantısından çıkan muğlak anlaşmanın ve diğer ülkelerden gelen ters yöndeki açıklamaların Cuma günü fiyatlarda sıçrama yaratmasının ardından güçlü bir arz artışı taahhüdünde bulundu. Ancak Goldman Sachs Group Inc., stokların azalması ve arz kesintisi risklerinin halen yüksek kalmasının etkisi ile piyasada açık olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, OPEC'te üretim artışı ile sonuçlanan anlaşmanın ardından, günlük 1 milyon varile yakın gerçek bir arz artışına ilişkin işaret verdi. Suudi Bakan, bazı OPEC üyelerinin, baz ülkelerin üretim artışı kapasitesinin olmamasından dolayı üretimin yalnızca günlük 700 bin varil artabileceğini kaydetmesinin ardından piyasada güven sağlamaya çalıştı. Goldman, agresif bir üretim artışının bile, piyasada çok az atıl kapasite olmasından dolayı, az bir piyasa fazlasına neden olacağını belirtti.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "OPEC toplantısı sonrası yapılan muğlak bildirge, muhtemelen son dakikaya kadar grup içinde anlaşmazlık olduğunu işaret etti ve eğer bu muğlak anlaşma olmasaydı, grubun anlaşmaya varamama ihtimali vardı," dedi ve "Halen belirsizlikler var ve piyasa hala üretimartışının ne kadar olacağını merak ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.81 dolar düşerek varil başına 73.74 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 09:15'te 73.99 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 2.50 dolar yükselerek 75.55 dolardan kapandı.

Öte yandan, Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü, (WTI), Nymex piyasasında, tam tersi yönde hareket ederek, 20 sent düştü. Kontrat seans başındaki kazancını geri verdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık üç katıydı. Kontrat Cuma günü yüzde 4.6 yükselerek 68.58 dolardan kapandı.

Bu iki petrolün farklı yönde hareket etmesi sonucu Brent'in WTI'a primi geçen haftaki seviyesi olan 10 dolardan 5.56 dolara geriledi. ABD göstergesi azalan stoklardan ve temel depolama bölgesi olan Cushing'deki stokların gerilemesinden destek buldu. ABD'de yaz döneminde araç kullanımının artmasından dolayı petrol talebi de artıyor.