Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD're resmi verilere göre ham petrol stoklarının yaklaşık 2 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesi ve ihracatın rekor seviyeye çıkmasının ardından 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 6.9 yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 9.89 milyon varil ile Eylül 2016'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. EIA, ABD'de ham petrol ihracatının günlük 3 milyon varil ile rekor seviyelere çıktığını kaydederken, Permian bölgesinde boru hatlarındaki sıkıntı endişe vermeye devam ediyor.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC)'in üçüncü en büyük üreticisi İran'dan petrol alımını engellemeye çalışması ile birlikte yukarı yönde hareket ediyor. İran'ı izole etme ve engelleme çabaları, Suudi Arabistan'ın OPEC'in üretim kısıntılarını gevşetme kararının ardından rekor seviyeye yükseltme planını gölgeledi.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD stoklarında beklenenden fazla gerçekeleşen büyük düşüş piyasaya gerçek bir destek sağladı," dedi ve "Ancak yatırımcılar bu rallinin devam edip etmeyeceği konusunda biraz temkinli. Zira fiyatları, OPEC üretimindeki artış gibi fiyatları aşağı çekebilecek birçok faktör var. Bunlar yönü her an değiştirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 27 sent düşerek Singaur saati ile 08:48'de varil başına 72.49 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 2.23 dolar yükselerek 72.76 dolar ile Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinde kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlüortalamanın yüzde 65 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşerek varil başına 77.57 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 1.31 dolar yükselerek 77.62 dolardan kapandı. Daha aktif işlem gören Eylül kontratı 6 sent düşerek 77.40 dolardan işlem gördü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.12 dolar primli işlem gördü.