Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'a üretimi artırma konusunda baskı yapmasının ardından üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 1 yükseldikten sonra yüzde 2.2 kadar düştü. Trump, Cumartesi günü Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, Suudi kralının İran ve Venezulea'daki kargaşaya tepki için üretimi etkin bir şekilde en yüksek kapasiteye çıkarma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Beyaz Saray aynı aşkam Başkan'ın bu açıklamasını yumuşatırken, Trump, Pazar günü gerçekleştirdiği TV mülakatında, OPEC'in ham petrol piyasasını manipüle etmeyi durdurması ve daha fazla petrol üretmesi gerektiğini söyledi.

 

Petrol geçen hafta, ABD'nin müttefiklerini İran'dan petrol almamaya zorlaması ve bu durumun, ABD'de stokların azaladığı ve Kanada ve Libya'da aksaklıkların meydana geldiği bir dönemde gerçekleşmesinin arz endişelerini daha da artırmasının ardından yüzde 8.1 değer kazandı. ABD'nin bu baskısı, geçen hafta ortakları ile bir araya gelerek üretim kısıntılarını gevşetmme kararı almasının ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) birliğini test edebilir.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Trump'ın tweet'i aşağı yönde baskı oluşturdu," dedi ve "Libya, İran ve Venezuela'daki sorunlar uzun vadeli olaylar ve 2018'in kalan kısmında da etkilerini sürdürecek. Bu yüzden, petrol fiyatlarının, OPEC'in ekstra üretim yoluyla müdahalesi olmazsa, düşmesini beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Ağusts vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.64 dolar düşerek varil başına 72.1 dolara akdar indikten sonra Singapur saati ile 09:18'de 73.2 dolara indi. Fiyatlar Cuma günü 70 sent yükselerek 74.1 dolar ile Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık iki katı seviyesinde.

Eylül bvadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 1.6 düşerek varil başına 78.60 dolara kadar indikten sonra 77.99 dolara geldi. Vadesi CUma günü dolarn Ağustos kontratı geçen hafta yüzde 5.2 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.81 dolar primli işlem gördü.