Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de stokların, küresel üretim aksaklıklarının arz sıkışıklığına ilişkin endişeleri artırmaya devam etmesi ile birlikte, üst üste dördüncü haftada da düşmesinin ardından yükselişini sürdürerek varil başına 76 dolara yaklaştı.

Petrol kontratları New York'ta, en yakın vadeli kontrat ile sonraki kontratlar arasındaki farkın daha da artması ile birlikte yüzde 1 kadar yükseldi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 4.51 milyon varil düştü. Suudi Arabistan kabinesi, krallığın ihtiyaç duyulması halinde atıl kapasitesini kullanmaya hazır olduğunu kaydederken, Rusya ile birlikte, OPEC'in ortakları ile üretimi günlük 1 milyon varil artırma yönündeki anlaşmasını da tekrar vurguladı.

Petrol fiyatları Salı günü, Libya, Kanada ve Venezuela'dan kaynaklanan aksaklıklardan dolayı küresel üretimdeki düşüşün Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) tarafından artırılan üretime ağır bastığının düşünülmesi ile birlikte kısa bir süreliğine 75 doların üzerini gördü. Morgan Stanley, gelecek yıl için Brent petrolü fiyat tahminini 85 dolara yükseltirken, ABD Başkanı Donald Trump, OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'a daha fazla üretme ve müşteriler için fiyatları düşürme konusunda baskı yapmaya devam etti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Son yukarı hareket şaşırtıcıydı ve arz aksaklıkları bir çok traderı şaşırttı," dedi ve "Piyasa fazlasından açığa geçişin beklenenden daha hızlı gerçekleşmesinden dolayı, fiyatlar muhtemelen daha da artacaktır. Arz tarafı kısıtlı ve piyasalar yukarı yönlü risklere karşı hassas ve ABD stoklarında beklenenden daha fazla düşüş kısa vadede fiyatlar için destekleyici unsur" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 58 sent yükselerek, Singapur saati ile 09:25'te varil başına 74.72 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü, 2014'ten bu yana ilk kez 75 doların üzerine çıktıktan sonra 20 sent yükselerek 74.14 dolardan kapandı. En yakın kontrat ileEylül kontratı arasındaki fark 2.78 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek varil başına 78.06 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.13 dolar primli işlem gördü.