Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, Suudi Arabistan'ın üretimi artırma taahhüdüne karşılık ABD'de azalan petrol stoklarına çevirmesi ile birlikte varil başına 74 dolar civarında tutundu. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın OPEC üzerindeki baskıları sürüyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD'de Bağımsızlık Günü tatilinin ardından fazla değişmedi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) Salı günkü verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 4.1 milyon varil azaldo. Trump, OPEC hakkında sinirli tonda bir tweet attı ve grubun akaryakıt maliyetlerini azaltmak için "çok az şey yaptığını" söyledi. Daha önce, Suudi Arabistan ve Rusya, küresel arz açığına ilişkin endişeleri azaltmak için OPEC ve ortakları arasında varılan üretim artışı anlaşmasına bir kez daha dikkat çekmişti.

Petrol fiyatları bu ay, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim artışı planının Libya, Kanada ve Venezuela'dan kaynaklanana rz açığını kapatmaya yetmeyebileceği endişesi ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Suudi Arabistan, Trump'ın pompa fiyatlarını düşürmeyi ve Kasım'daki ara seçimler öncesi tüketicileri memnun etmeyi istemesi ile birlikte, ABD'nin artan üretimi artırma baskısı ile karşı karşıya. Öte yandan, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları da Kasım ayında yürürlüğe girecek.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Yatırımcılar şimdilerde, kimsenin ABD'nin İran'a tekrar uygulamaya başlayacağı yaptırımların piyasa üzerindeki etkisinin boyutu konusunda fikre sahip olmamasından ve küresel arz aksaklıklarının beklenenden daha hızlı gerçekleşmesinden dolayı temkinli," dedi ve Başkan Trump'ın tweet'leri de mevcut endişelere katkıda bulunuyor. Tüm faktörler fiyatları yukarı itecek, ancak tüm belirsizliklerle birlikte, fiyatların ne seviyeye çıkacağını görmeyi bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent düşerek, Singapur saati ile 09:53'te varil başına 73.92 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 20 sent düşerek 74.14 dolara indi ve ABD'nin tatil dolayısıyla kapalı olmasından dolayı kapanış olmadı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 52 sent ya da yüzde 0.7 düşerek varil başına 77.72 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 48 sent yükselerek 78.24 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.30 dolar primli işlem gördü.