Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, resmi verilerin ABD'de petrol stoklarında sürpriz bir artış olduğunu göstermesi ve Suudi Arabistan'ın geçen ay üretimi artırmasının ardından son bir ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu haftayı yüzde 1.9 kayıpla geçmeye hazırlanıyor. ABD'de resmi verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 1.2 milyon varil arttı. Bloomberg'in analistlere dayandırdığı ankete göre, stokların 5 milyon varil düşmesi bekleniyor. Suudi Arabistan'ın OPEC'e kendi üretimini Haziran ayında günlük yaklaşık 10.5 milyon varile artırdığını söylediği kaydediliyor. Suudi Arabistan arzı artırarak fiyatlardaki ralliyi durdurmayı amaçlıyor.

Petrol fiyatları, Libya, Kanada ve Venezuela'daki arz aksaklıklarının Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim artışı kararını gölgelemesi ile birlikte 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Yatırımcılar ayrıca, ABD'nin Cuma günü 34 milyar dolarlık Çin ürününe ek gümrük vergisi uygulamaya başlayacak olması ile birlikte, dünyanın iki en büyük ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlıklarını da yakından izliyor.

Oanda Corp.'un Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "ABD'de sürpriz stok artışı büyük ihtimalle, bugünkü gümrük vergisi duyurusu öncesi bir miktar kar realizasyonu tetikledi," dedi ve "Libya, Venezuela ve İran'daki arz aksaklıklarına ilişkin çok fazlabelirsizlik var ve bu durum düşüşlerde piyasaya destek sağlamalı" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli BatıTeksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent düşerek, Singapur saati ile 09:46'da varil başına 72.80 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.6 düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 3 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 77.12 dolara geriledi. Fiyatlar Perşembe günü 85 sent düşerek 77.39 dolardan kapandı. Kontrat bu hafta yüzde 2.8 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.72 dolar primli işlem gördü.