Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre stokların OPEC'in fiyatları düşük tutmak için ABD'nin baskısı altında kaldığı bir ortamda beklenmedik bir şekilde artmasının ardından varil başına 68 doların altına inerek yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 kadar düştü. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, petrol stokları geçen hafta, Çarşamba günü açıklanacak ve 4.1 milyon varil düşüş göstermesi beklenen resmi verilerin aksine, 629,000 varil arttı. ABD gösterge petrolü Batı Teksas (WTI), küresel gösterge Brent petrolünün Pazartesi günü Mart ayından bu yana ilk kez 100 günlük hareketli ortalamasının altında kapanmasının ardından bu seviyenin hemen üzerinde dalgalanıyor.

Ham petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında artan ticaret anlaşmazlığının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği ve petrol talebini düşüreceği endişeleri ile Temmuz ayında yaklaşık yüzde 9 düştü. Goldman Sachs Group Inc., ABD'nin stratejik petrol stoklarını kullanma olasılığı, Suudi Arabistan'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısı ile daha fazla petrol üretmesi ve yaptırımlar dolayısyla İran'ın ihracatındaki olası düşüşün zamanlamasına ilişkin belirsizlik petrol fiyatlarında volatiliteyi artırıyor.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı halen sürüyor ve Trump'ın fiyatları düşük tutmaya yönelik artan baskısı petrolün daha da yükselmesini önlüyor," dedi ve "Artan stoklar, ABD'nin yaz sezonunda daha keskin düşüşlere hazırlık için stokları artırma çabası olarak değerlendirilebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 50 sent düşerek varil başına 67.58 dolara kadar indikten sonra Tokyo saati ile 11:30'da 67.71 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 63 altında. Kontrat Salı günü 2 sent yükselerek 68.08 dolardan kapandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 60 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 71.56 dolara kadar indi. Fiyatlar Salı günü 32 sent yükselerek 72.16 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 4.97 dolar primli işlem gördü.