Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji tavan fiyatlarında indirime gitti.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Elektrik piyasamızdaki fiyatlarda düşüş seyri devam ediyor. Kurulumuzun aldığı kararla serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 4200 tl/mwh’den 3650 tl/mwh’ye düşürdük. Böylece serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarında elektriğin bedelinin şubat’tan itibaren yüzde 12 düzeyinde düşmesini bekliyoruz” dedi.

Sene başında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 4800 Tl/MWh’den 4200 TL/MWh’ye düşürmüş, böylece serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarında elektriğin bedelinin yüzde 10 ila yüzde 15 oranında düşeceği açıklanmıştı. Piyasadaki fiyat hareketlerini titizlikle takip eden EPDK bugün de yeni bir karara imza attı.

"Olumlu yansıyacak"

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz elektrik üretim maliyetlerinde yaşanan düşüşlerin piyasaya olumlu etkisinin devam ettiğini söyledi. Fiyat hareketlerini titizlikle takip ettiklerini ve ivedilikle piyasaya yansıttıklarını vurgulayan Yılmaz, maliyet bazlı düşüş seyrinin devam etmesini beklediklerini açıkladı.

Tarifeler hesaplanırken en önemli kalem olan serbest piyasa fiyatlarındaki düşüşün sadece serbest tüketici odaklı düşünülmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, düşüş seyrinin bütün tüketici gruplarının tarifelerine olumlu yansıyacağına dikkat çekti.

Azami uzlaştırma fiyat mekanizmasıyla oluşan havuz ile bütün tüketicileri korumaya devam ettiklerini söyleye Yılmaz, "Bunun yanı sıra maliyet bazlı düşüşler de elbette çok önemli. Piyasalarda maliyet bazlı yaşanan bu düşüş öncelikle büyük tüketimi olan sanayi tüketici grubuna doğrudan yansıyor. Ancak bu düşüş süreci devam ettikçe -ki devam etmesini öngörüyoruz- çok kısa zaman içinde bütün tüketicilerimiz için yansımasını göreceğiz” diye konuştu.