Advertisement

Elektrik 4.0 sayfası Schneider Electric Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ford Motor, Tesla’nın araç fiyatlarında son indirimlerimlerini takiben elektrikli Mustang Mach-E’nin 4 bin 500 dolar düşürerek yavaşlayan elektrikli araç piyasasında fiyat savaşlarını kızıştırmayı hedefliyor.

Yapılan indirim Ford’un hali hazırda kârsız olarak nitelediği bir model için gerçekleşirken otomobil üreticisi bu yıl üretimi yüzde 67 artırarak daha fazla marj düşüşünü telafi etmeyi umduğunu belirtti.

En düşük fiyatlı Mach-E şimdi 900 dolar düşüşle 45 bin 995 dolardan başlarken en büyük indirim 5 bin 900 dolarlık indirimle 63 bin 995 dolardan başlayan GT Extended Range versiyonunda olacak.

Bu hamle, Mach-E’de yüzde 5,3’e kadar düşük indirimli finansman oranlarıyla birlikte, Tesla’nın ürün yelpazesindeki fiyatları yüzde 20’ye kadar düşürme kararına karşı koymayı hedefliyor.

Öte yandan bu hamle Mach-E’yi Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında 7 bin 500 dolara kadar olan federal vergi kredilerine hak kazanmak için elektrikli araç fiyatlarındaki yeni sınırlara uygun hale getiriyor. Alıcıları kazanma mücadelesi, analistlerin elektrikli araçların büyüme hızının bu yıl yavaşlayacağını tahmin etmesiyle başladı.

"Rekabet gücümüzü korumak için yanıt vermek zorundayız"

Ford’un elektrikli araç birimi Model e’nin baş müşteri sorumlusu Marin Gjaja gazetecilere verdiği demeçte, “Rakiplerimiz de fiyatlarını ayarlıyor. Piyasadaki rekabet gücümüzü korumayı amaçladığımız için yanıt vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Finans Direktörü John Lawler da Haziran ayında MachE’deki kârların artan emtia maliyetleri nedeniyle “silindiğini” açıklamıştı. Lawler, otomobil üreticisinin kayıpları azaltmak için Mach-E fiyatlarını yükselterek yanıt verdiğini kaydetmişti.

Ford’un Mach-E’deki marjları iyileştirmek için çalıştığını söyleyen Gjaja modelin kârlı hale gelip gelmediğini söylemese de, “Kesinlikle para kazanmak istiyoruz. Maliyeti azaltmak için aracı sürekli olarak yeniden tasarlıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Üretim artışıyla maliyetlerde rahatlama görüyoruz"

Gjaja, Mach-E iş kolunun geçen yılki 78 bin araçlık üretimden bu yıl 130 bin modele çıkartılarak geliştirileceğini söyledi. Meksika, Cuautitlan’daki Mach-E fabrikası, otomobil üreticisi kapasiteyi artırmak için yeniden donattığı için şu anda atıl durumda bulunuyor. Gjaja, fabrikanın Şubat ayında tekrar çevrimiçi olacağını belirtti.

Gjaja, "Üretimimizi artırmanın bir sonucu olarak maliyet konumumuzda gerçek gelişmeler görüyoruz ve bazı emtialarda biraz rahatlama görüyoruz" dedi.

Ford, elektrikli araçlar geliştirmek ve inşa etmek için 50 milyar dolar yatırım ve 2026'nın sonuna kadar yılda 2 milyon araç üretmeyi planlıyor. Dearborn Michigan merkezli otomobil üreticisi, geçen yıl ABD'de pazarın üçte ikisini control eden Tesla'nın oldukça gerisinde 2 numaralı elektrikli araç satıcısı konumundaydı.

Tesla'nın aksine Ford'un kâr elde edebilecek yeterli alanı yok

Analistler dördüncü çeyrekte yüzde 25,9’luk brüt otomotiv marjı ile Tesla’nın sağlıklı kâr elde etmeye devam ederken fiyatları düşürebileceğini ancak Ford’un nefes alabileceği böyle bir alanı olmadığının altını çiziyor.

Bank of America Analisti John Murphy bu ayın başlarında "Tesla, GM ve Ford dahil olmak üzere diğer elektrikli araç üreticilerinden daha yüksek marjlara sahip ve fiyatları daha da düşürmek için tampon yapıyor. Elektrikli araç üreticilerinin çoğu şu anda elektrikli araçlarda para kaybediyor ve bu fiyat indirimleri, tıpkı elektrikli araç tekliflerinin üretimini artırmaya çalıştıkları gibi, muhtemelen işleri daha da zorlaştıracak" değerlendirmesinde bulundu.