Advertisement

Fed'in faiz artışının belirsizliği ortadan kaldırması Türk Lirası ve BIST'te yukarı yönlü bir hareket görüldü. Karar sonrası Dolar/TL 2,92'nin de altına gelirken, BIST 100 faiz artışının ertesi güne yüzde 1'e yakın artışla başladı.

Piyasalarda görülen ilk tepkilerin ardından yurt içi piyasalarda görülen bu iyimser havanın devam edip etmeyeceği bir soru işareti.

İş Yatırım bugün paylaştığı notta Borsa İstanbul'da yukarı yönlü eğilimin devam etmesini beklediklerini yazdı. Kurum bu beklentiyi şu üç gerekçeye dayandırdı:

1- ABD ekonomisinde aşağı yönlü riskler Fed’i faiz artışında temkinli olmaya zorlayacak.

2- Gelişmekte olan piyasalarda ve Borsa İstanbul’da yatırımcıların pozisyonları orta vadeli ortalamaların çok altında.

3- Mevcut değerlemelerde piyasalardaki yükselişin sürmesi için iyi habere ihtiyacımız yok, kötü haber gelmemesi yeterli.

Garanti Yatırım'ın notunda da Fed'in faiz kararı sonrasında yurt içi piyasalarda BIST'te görülen yükselişin bir miktar daha devam edeceği, dolar/TL ve faizde ise sınırlı düşüş görüleceği öngörüldü. Kurumun notunda, "Mevcut jeopolitik gelişmeler düşünüldüğünde, TRY üzerindeki risklerin henüz sonlanmadığını düşünüyoruz. Kısa vadede, dolardaki düşüş ivmesinin korunabileceğini düşünüyor, henüz dolar alım önermiyoruz. Türk Lirası'nda TCMB kararından çok küresel risk
iştahının ana faktör olmaya devam edeceğini düşünüyoruz" değerlendirmeleri yapıldı.

Global Source Partners ekonomisti Atilla Yeşilada ise bugün bir ralli olacağını, fakat dış politika ve Merkez Bankası'nın adımlarını beklemek gerektiğini söyledi. Yeşilada, "En azından dış politikada risklerin daha derin bir analizini yapmadan ve TCMB PPK kararını görmeden yeni risk almaktan kaçınıyoruz" ifadelerini kullandı.