Advertisement

ABD Merkez Bankası FED'in beklendiği üzere 9 yılın ardından ilk kez faiz artışı kararı almasının ardından gözler FED başkanlarının önümüzdeki yıllar için faiz tahminlerine çevrildi. Bu tahminler resmi bir politika aracı olarak kullanılmasa da, piyasalar bu rakamlara ciddi önem veriyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri ve bu yıl oy hakkı bulunmayan Fed başkanlarının uzun vadeli federal fonlama oranı tahminlerine yer verilen tabloya (dot plot) göre 2016 yıl sonu itibariyle faizin ortalama 1,4 seviyesinde olmasını bekleniyor.

Bu rakamlar son olarak Eylül ayında yayınlanan tabloya göre ciddi bir değişikliğe işaret etmiyor. Ancak 2016 ve sonrası için yüzde 2 veya daha yüksek faiz bekleyen üye kalmadığı görüldüğü için Eylül'e nazaran daha güvercin bir mesaj çıkıyor.

Bloomberg'in ekonomistlere yaptığı ankette ise 2016'da faiz artışı bekleyenlerin oranının arttığı görülüyor. Buna göre Ocak ayında faiz artışı bekleyenlerin oranı yalnızca yüzde 6,7 olurken, Mart ayında artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 38,3 oldu. Ekonomistlerin  FED'in bir sonraki artışını en olası gördüğü ay da Haziran oldu.