Advertisement

Döviz stratejistlerine göre, son birkaç yılın parlayan yıldızı doların yükselişi bir süre daha devam edecek ve ABD Merkez Bankası Fed yarın faizleri artırmasa bile yıl sonuna kadar en az yüzde 10 daha değer kazanacak.

Morgan Stanley analisti Andrew Sheets, "Dolarda yüzde 10 ila 15 arası daha değer kazanması beklenen yapısal bir boğa piyasasında kalmaya devam ediyoruz" dedi.

Golman Sachs da Fed'in Haziran'da sıkılaşmaya devam edeceği ve Avrupa ve Japonya'da negatif faiz döneminin süreceği beklentilerine dayanarak doların bu yıl yüzde 9 değer kazanabileceğini tahmin ediyor.

Fed'in merakla beklenen yarınki toplantısında doların uzun vadeli yönüne dair de ipuçları arayacak analistler, Fed'in para politikasını normalleştirme sürcinde olan tek gelişen ülke merkez bankası olması ve küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen güçlü seyreden ABD büyümesi nedeniyle dolar konusunda şimdilik iyimser.

Ancak kısa vadeli sıkıntılar nedeniyle temkinli olanlar da var.

BNP Paribas analistlerine göre, daha fazla faiz artırımına göre fiyatlanmaso sebebiyle dolarda sert düşüşler görülebilir.

MARKETWATCH