Advertisement

TURKCELL

Turkcell ilk çeyrek net kârı artan FAVÖK, azalan kur farkı gideri ve vergi giderlerinin etkisi ile geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 298 artarak 563 milyon lira oldu.

Şirketten KAP'a gönderilen ilk çeyrek mali tabloları ve basın bültenindeki açıklamalarında artışın nedeni olarak şu ifadelere yer verildi:

"Vadeli mevduat faiz gelirlerindeki azalış, Fintur katkısındaki düşüş ve kredilerden ve 4.5 G borcundan kaynaklanan faiz giderlerindeki artışa rağmen, kardaki artış FAVÖK ve azalan kur farkı gideri ve vergi giderlerinden kaynaklandı. 2016 birinci çeyreğinde proforma net kar yüzde 15.1 yükselişle 544 milyon TL oldu."

Şirketin ilk çeyrek satış gelirleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 3.2 milyar lira oldu.

FORD OTOSAN

Ford Otosan'ın net kâr yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerindeki artışa karşılık ağırlıklı olarak ertelenmiş vergi gelir gider kalemindeki değişimin etkisiyle yüzde 12.5 düşüşle 203.1 milyon liraya geriledi.

Ertelenmiş vergi gelirleri geçen yıl ilk çeyrekte 51.4 milyon liraydı. Bu yıl aynı dönemde ise gelir yerine 1.1 milyon lira gider oluştu. Bu da şirketin faaliyetlerinden kar artışı yaşamasına rağmen net karda düşüşe yol açtı.

Şirketin esas faaliyet kârı 237 milyon liraya yükseldi. 2015 aynı dönem 215.6 milyon liraydı.

Şirketin KAP'a açıkladığı bilançosuna göre satış gelirleri geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 17.5 artışla 4.2 milyar liraya yükseldi.

Ford Otosan'ın net kârı geçen yılın ilk çeyreğinde 232.2 milyon lira, satış gelirleri 3.6 milyar lira olmuştu. 

PETKİM

Petkim'in 2016 yılı ilk çeyrek konsolide net karı 146,4 milyon TL olarak gerçekleşti. 2015'in ilk çeyreğinde ise bu rakam 49,6 milyon TL olmuştu.

TSKB

TSKB’nin net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,5 oranında artış göstererek 132,3 milyon TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), 2016 yılının ilk üç aylık döneminde toplam aktif büyüklüğünü, yıllık bazda yüzde 21 artırarak, 20,9 milyar TL’ye ulaştırdı. Bankanın nakdi kredileri ise yıllık bazda yüzde 15’lik büyüme kaydederek 13,8 milyar TL oldu. 

ÜLKER BİSKÜVİ

Ülker Bisküvi'nin 2016 yılı 3 aylık konsolide net karı 86,1 milyon TL oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 36,7 milyon TL olarak gerçekleşmişti. 

ERDEMİR

Erdemir, Ilva'nın özelleştirme sürecine ilişkin incelemelerin sürdüğünü, bağlayıcı herhangi bir teklif vermediğini bildirdi. 

Erdemir'nin Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklamasında, "İtalyan çelik üreticisi Ilva S.p.A.'nın özelleştirme sürecine ilişkin incelemelerimiz devam etmekte olup, konuyla ilgili bağlayıcı herhangi bir teklif verilmemiştir" dedi.

ŞEKERBANK

Şekerbank Türkiye dışında satılması koşuluyla, toplam 300 milyon dolar veya muadili TL veya yabancı para tutara kadar, azami 10 yıl vadeli borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvurdu.

Şirket alınan kararın, 16 Mart tarihinde genel müdürlüğe verilen yetki çerçevesinde olduğunu açıkladı