Advertisement

Petrol fiyatları, ABD'de beklenmedik bir yükselişina rdından düşüş göstermesi beklenen resöi stok verisi öncesi, kazançlarını varil başına 46 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 1 artış gösterdikten sonra yüzde 0.4 daha tırmandı. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı ABD petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta 2.25 milyon varil düşmesi bekleniyor. Ham petrol stokları, 2 Haziran haftası armış ve son dokuz haftanın ilk artışını gerçekleştirmişti. EIA, büyük ABD kaya petrolü sahalarındaki üretimin temmuz ayında rekor seviyelere çıkacağını kaydetti.

Petrol, ABD'de artan arzın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üretilerin üretim kısıntılarını dengeleyeceği endişeleri ile varil başına 50 doların altında seyrediyor. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 21 hafta üst üste arttı ve 30 yılın en uzun artış dönemini gerçekleştirdi.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Petrol, ABD stoklarındaki sürpriz artışın ardından, tabanı bulmuş görünüyor ve bir taban oluşturduğuna ilişkin işaretler gösteriyor," dedi ve "Piyasa kısa vadeli haberleri bekleyecek ve bunlardan ufukta görülen en muhtemeli stok verileri" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek Hong Kong saati ile 12:09'da varil başına 46.26 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günğü 25 sent artarak 46.08 dolara çıktı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 20 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 48.49 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.01 dolar primli işlem gördü.