Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG'nin üçüncü çeyrek karı, geçen ay yetkisiz işlemden dolayı ortaya çıkan 2.3 milyar dolarlık kaybın ardından yüzde 39 düştü.

UBS'in net karı 2011 yılının üçüncü üç aylık döneminde 1.02 milyar İsviçre frankına (1.16 milyar dolar) düştü. Banka geçen yılın aynı döneminde 1.66 milyar frank kar açıklamıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 11 analistinin tahminlerine göre, bankanın sözü edilen dönemde 318 milyon frank kar etmesi bekleniyordu. UBS, bu ayın başında yaptığı açıklamada, kendi kredileri ve tahvil satışları gibi geniş bir yelpazeden kaynaklanan gelirlerin işlem zararını gidereceğini ve üçüncü çeyrekte ılmlı bir kar ortaya çıkacağını duyurmuştu.

Ağustos ayında 3,500 kişinin işten çıkarılacağını duyuran UBS, geçen ay Başkan Kaspar Villiger'ın "paradigma değişimi" olarak adlandırdığı sektör değişiklikleri ortamında, yatırım bankacılığını küçültme ve refah yönetimine daha fazla sermaye tahsis etme planları yapıyor. Banka CFO'su Tom Naratil, bu ay yatırımcılara, "ekonomik belirsizliğin" müşterileri çeyrek dönemde daha az işlem yapmaya sevkederken, hisse senedi piyasasındaki düşüşün yönetilen varlıkların değerini azalttığını söylemişti.

JPMorgan Chase & Co.'nun Londra ofisinden analist Kian Abouhossein, "Ortam kötüleşmekte" dedi ve Sabit getirili menkul kıymetlerde, piyasa belirsizliğinden dolayı, çok daha az aktivite görüyoruz. Güçlüklerle daha fazla mücadele etme durumunda olan bankalar, ilk önce, stratejilerini gözden geçirecek" değerlendirmesinde bulundu.