Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuanı düşük tutmakla sıkça eleştirilen Çin'de Merkez Bankası'nın referans oranını rekor seviyeye çekmesinin ardından yuan, ABD doları karşısında 2 haftanın en büyük artışına işaret etti. Referans orandaki düzeltme, ekonomik büyümenin hız kesmesiyle Çin'in enflasyon önlemleri kapsamında yuanın değerlenmesine izin verebileceğine ilişkin spekülasyonları da artırdı.

Çin Merkez Bankası bugün yuanın günlük referans oranını yüzde 0.2'yle Temmuz 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine çekmesinin ardından yuan, dolar karşısında 6.3425'e çıktı. Çin Başbakanı Wen Jiabao 22 Ekim'de, ülkenin enflasyonu yavaşlatması için gıda ve konut fiyatlarını kontrol altında tutmayı, bu sayede ekonomik kalkınma ve sosyal istikrarı  sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Çin'de tüketici fiyatları geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 6.1 olarak gerçekleşti. Çin ekonomisi bir önceki çeyrekte yüzde 9.1 büyüme kaydederek, 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Bugünkü düzeltmenin, enflasyonun kontrol altına alınması konusunda yuanın kademeli değerlenmesine izin verildiğine işaret ettiğine dikkat çeken Bank of East Asia Ltd.'ın Döviz analistlerinden Kenix Lai, yuanın değerlenmesine izin verilmesinin, birçok diğer sıkılaştırma poltikasından daha iyi olacağını savundu. Kenix Lai ayrıca yuanın değerlenmesinin yan etkilerinin de daha az olduğunu vurguladı.

Yuan, bugün dolar karşısında yüzde 0.2 primle 6.3624 seviyesinden işlem gördü ve 12 Ekim'den bu yana en büyük artışını kaydetti.

12 aylık teslimatsız yuan kontratları da yüzde 0.3 artışla 6.3875 seviyesine yükselerek, ülke içindeki fiyatın yüzde 0.4 aşağısına işaret etti. Hong Kong'taki offshore piyasalarında ise yuan yüzde 0.3 değerlenmeyle 6.3955 seviyesinden işlem gördü.