Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Faiz oranlarının rekor düşük seviyelerde seyrettiği ABD'de New York Fed Başkanı William C. Dudley, Fed'in mortgage faizlerinin yükselmesini önlemek istediğini belirterek, merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için daha fazla hamle yapabileceğine dikkat çekti.

Dün New York'taki Fordham Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Dudley, Fed'in geçtiğimiz ay Operation Twist olarak gündeme gelen faiz hamlesinin, merkez bankasının mortgagelardaki faiz farklarından duyduğu endişenin sinyalini verdiğini söyledi. Dudley, "açık ve net bir şekilde konut piyasasını destekleme ve faiz oranlarının yükselmesini önleme isteğimizi ifade ettik" dedi.

Fed yetkilileri 21 Eylül'deki topantılarında Fed'in portföyündeki 400 milyar dolarlık kısa vadeli tahvilin uzun vadelileri değiştirilmesi ve bu sayede konut piyasasındaki faiz oranlarının düşük tutularak ekonominin desteklenmesine yönelik karar almıştı. Fed'in bu kararı Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota'nın muhalafetiyle karşılaşmıştı.

New York Fed Başkanı Dudley, yetkililerin konut piyasasının alım gücüne uygun olmasını önemsediklerini belirterek, buna yönelik daha fazla adım atabileceklerini söyledi.

Dudley, Bronx Ticaret Odası'nda yaptığı ikinci konuşmasının ardından da Fed'in hâlâ yeterli silahının ve ekstra teşvik araçlarının olduğunu savundu. New York Fed Başkanı, bu silahlar arasında faizleri düşük tutma ve tahvil alımlarını da saydı.

William Dudley ayrıca teşvik paketlerine ilişkin engellerin ortadan kaldırılmasının da bu araçları daha etkili hâle getireceğine dikkat çekti.