Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Büyümeyi desteklemek için faiz indirime ilk başvuran G-20 ülkelerinden Brezilya ve Türkiye, Latin Amerika'nın en büyük ülkesinde enflasyon görünümünün ilerleme kaydetmesiyle ayrışmaya başladı.

Yatırımcıların yıllık enflasyon beklentilerinin göstergesi olan Brezilya'nın 5 yıllık enflasyona endeksli tahvilleri ile vadeli kontratların arasındaki getiri farkı geçtiğimiz ay 95 baz puan düşüş kaydederek yüzde 5.5 geriledi ve 29 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Brezilyalı yetkililer faiz oranlarını ilki 31 Ağustos ve ikinci 19 Ekim'de olmak üzere 2 kez düşürdü.

Enflasyona endeksli tahviller ve vadeli kontratların geitirisi arasındaki fark, Türkiye'de ise 124 baz puan artış kaydederek, yüzde 7.1'e çıktı ve 6 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu.

Brezilya'da zayıflayan büyüme, merkez bankasının küresel ekonomideki düşüşün enflasyonu yavaşlatacağı görüşünü destekleyerek, bankaya faiz indirimi imkanı tanıyor. Türkiye ise Aralık'tan bu yana repo faizinde 3 kez indirime gitmesinin ardından geçtiğimiz hafta, Türk Lirası'ndaki 12 aydır devam eden ve yüzde 21 düşüşe işaret eden değer kaybını kontrol altına almak için gecelik borç verme faizini yükseltti.

İnsanların Brezilya'daki ekonomik soğumanın hızını azımsamış olduğunun altını çizen Londra'daki UBS AG'nin gelişmekte olan ülke paraları ve kredi stratejisi müdürü Bhanu Baweja, Brezilya'nın faizleri indirmek için geçerli bir sebebi olduğunu söyledi.

Ancak Baweja, Türkiye'de enflasyonun hızlanacağını öngörerek, "bu sebeple önümüzdeki yıl Türkiye'nin bu enflasyonun ve politikalarının bedelini ödediğini göreceğiz" dedi.