Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enerji şirketlerinin beklenenden daha iyi kar açıklamaları ve yatırımcıların borç sorununu çözmek üzere yarınki Avrupa liderlerinin zirvesinden çıkacak sonuçları beklemeleri ile birlikte, emtia fiyatları yükselirken, hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları dalgalı seyrediyor.

Petrol fiyatları yüzde 1.3 yükseldi ve 24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Endeksi'nin, New York saati ile 06:20 itibariyle yüzde 0.5'lik yükselişine öncülük etti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, gün içinde yüzde 0.4'lük yükseliş ve yüzde 0.4'lük düşüş gösterdikten sonra önceki kapanışına yakın seviyelerde seyrediyor. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı ise yüzde 0.1'in de altında bir yükseliş gerçekleştirdi. Alman tahvilleri değer kaybetti ve 10 yıl vadeli Alman tahvilinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.14'e çıktı.

Avrupalı liderler, Avrupa kurtarma fonunu güçlendirme, bankaları yeniden sermayelendirme ve Yunanistan'a destek sağlamak amacıyla yarın Brüksel'de, dört gün içinde ikinci kez biraraya gelecek. Avrupa Finansal İstikrar İmkanı'nın (EFSF) daha verimli hale getirilmesi, Alman yasa koyucuların itirazları nedeniyle, yatırımcılarla daha fazla görüşme gerektirecek. BP Plc, bugün yaptığı açıklamada karının beklenenden daha az düştüğünü duyururken, BG Group Plc'nin üçüncü çeyrek karı yüzde 25 arttı.

Sydney'de White Funds Management'tan Angus Gluskie, "Baskın faktör, Avrupa'da ne olduğu," dedi ve "Avrupa'dan bir anlaşmanın çıkacağı yolunda biraz abartılı bir iyimserlik var. Ancak sahne gerisinde, yatırımcıların aklında halen bazı sorular bulunuyor ve risklere karşı temkinliler" değerlendirmesinde bulundu.