Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman yasa koyucular yarın Avrupa Kurtarma Fonu'nu (EFSF) oylamaya hazırlanırken, taslak metni EFSF'nin etkinliğinin artırılması, yatırımcılarla daha fazla görüşme yapmayı gerektireceğine işaret ediyor.

Alman yasa koyucuların görüşlerini içeren taslak metnine göre, EFSF'nin 2 modelin birleştirilerek etkinliğinin artırılması ve hızlı bir şekilde uygulamaya konmasının kader, derecelendirme kuruluşları ve yatırımcılarla yapılacak müzakerelerin de yapılmasının ardından belli olacak.

Taslak, Avrupa Birliği'nin borç krizini çözme çabalarındaki açıklara da işaret ediyor. Kurtarma fonunun genişletilmesinde Avrupa Merkez Bankası'nın kasasının kullanılmasını seçenekler dışında tutan liderler, şimdi de kayıplarının büyüklüğü konusunda mücadele eden bankalarla çarpışıyor.

Birçok kişinin bekleyip, EFSF'nin kapasitesinin nasıl genişletileceğinin detaylarını öğrenmek istediğini belirten Londra'daki Societe Generale SA'nın Döviz araştırmaları müdürü Kit Juckes, "AMB'nin bunun bir kısmını yüklenmek zorunda kalmayacağına inanmak güç" dedi.

Almanya'daki bütçe komisyonu bugün Berlin'de iki modelin bir araya getirilmesini değerlendirecek. İlk model, EFSF'nin kapasitesinin ülkelerin fonlama ihtiyaçlarının bir bölümünün sigortalanmasını içerirken, ikinci model Avrupa ve Avrupa dışındaki kamu ve özel yatırımcıların sermayelerini birleştirecek.

Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, iki modelin birbirinden tamamen bağımsız olmadığını belirtti.