Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yarın enflasyon raporu ile birlikte Türk lirasını desteklemek 5 kademeli eylem planı açıklayacak.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada bu 5 kademe, TL’yi güçlendirmek için atılacak adımlar, fiyat istikrarı, faiz politikası, Döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrar olarak sıralandı.

Piyasalar açıklanacak eylem planını merakla beklerken,yurtdışı basın da gelişmeler yakından takip ediyor. Breaking views’da yayınlanan bir makalede Merkez Bankası'nın Türk lirasını desteklemek için faiz artırması gerektiği savunuldu. Ian Campbell ve Quentin Webb imzalı makalede şu ifadelere yer verildi:

"Bugüne kadar Türkiye, sıcak para girişini önlemek için faizleri düşük seviyede tuttu. Fakat bu politika, aşırı büyüme ve dış ticaret açığına neden oldu. Devasa dış açık, yükselen enflasyon ve değerini kaybeden Türk Lirası ile birlikte düşünüldüğünde ortodoks olmayan politikaların hata olduğunu gösteriyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri ise 85 milyar dolarla 5 aylık ithalatını karşılayabilecek düzeyde. Enflasyonun kontrol altına alınması ve lira'nın desteklenmesi için faiz oranlarının artırılması gerekiyor. Mevcut deprem ile birlikte düşünüldüğünde Türkiye ekonomisinin inişi acı verici olabilir."

Merkez Bankası’nın Türk lirasını desteklemek için plan açıklayacağını duyuran Bloomberg ise piyasa youmcularının görüşlerine yer verdi. Bloomberg'e konuşan Royal Bank ekonomisti Tim Ash, "piyasa, Merkez Bankası’ndan iç talebi yavaşlatmak ve liranın değer kaybını önleyecek, önemli bir faiz artışı bekliyor" değerlendirmesine bulundu.

Dow Jones Ajansı’na konuşan yorumcular da faiz artırımının yakın olduğu görüşüne sahip. North Asset Management'dan Yorgo Papamarkakis, Türkiye'de faiz artırımına gidileceğini bunun da büyümeye zarar vereceğine dikkat çekti.