Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sarkozy, bir televizyona verdiği demeçte, Euro Bölgesi kurulduktan iki yıl sonra Yunanistan'ın bölgeye dahil olmasıyla ilgili bir soru üzerine, Yunanistan'ın ekonomisinin bölgedeki diğer ülkelerle parasal birliği oluşturmaya hazır olmaması nedeniyle bu ülkeyi Euro Bölgesi'ne kabul etmenin hata olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, ''Ne sayın (Almanya Başbakanı Angela) Merkel, ne de ben Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ne girmesi kararı alındığında görevdeydik. Ve açıkça söylememe izin verin bu bir hataydı, çünkü Yunanistan düzmece rakamlara dayanarak girdi ve hazır değildi, ekonomisi hazır değildi'' dedi.

Yunanistan'ın borç krizini, 2008'de finansal kriz sırasında Amerikalı yatırım bankası Lehman Brothers'ın çökmesiyle kıyaslayan ve Yunanistan konusunda başarısız olunması halinde bunun Euro Bölgesi'nde ve küresel ekonomide karmaşaya yol açacağı uyarısında bulunan Sarkozy, ''Yunanistan iflas etseydi, bu herkesi etkileyecek bir domino etkisi yaratırdı. Tüm Euro Bölgesi riske girerdi'' diye konuştu.

Sarkozy, Yunanistan'daki mevcut hükümetin ekonomiyi krizden çıkaracağından emin olduğunu ve Brüksel'de önceki gün Euro Bölgesi liderlerinin borç krizinin aşılmasında anlaşma sağlamasının ''felaketi'' savuşturduğunu söyledi.

-Fransa ekonomisi-

Konuşmasında Fransa'nın ekonomik durumuna da değinen Sarkozy, Fransa'nın bütçe açığını ve borcunu azaltmaya odaklanması gerektiğini söyleyerek, ''Sorun, kredi derecelendirme kuruluşları değil. Sorun şu; çok fazla harcadık, çok çalışmaya ihtiyacımız var. Kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştirmek yerine bütçe açığımızı ve borçlarımızı azaltmalıyız'' ifadelerini kullandı.

Fransa'nın kamu borçları için yıllık 49 milyar euro faiz ödediğine işaret eden Sarkozy, bu yıl için yüzde 1,75 oranındaki büyüme tahmininin tutturulabileceğini belirtti.

Vergi gelirlerindeki düşüşün, hükümetin gelecek yıl bütçede 6-8 milyar euro  daha tasarruf etmesinin yollarını arayacağı anlamına geldiği ve bu tasarrufların nerede yapılacağı konusunda 10 gün içinde karar alacaklarını söyleyen Sarkozy, Fransız bankalarının muhtemelen Euro Bölgesi'ndeki en sağlam bankalar olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın, finans sektöründe yüksek Borsa simsarı ve yönetici primlerinin gelecek yıl Nisan ayından önce sona erdirilmesini gerekli görebileceğini bildiren Sarkozy, ''Bir sebep yok, niçin vergi mükellefleri bankaların hatalarını ödemeye seferber edilsin'' dedi.