Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Finansbank başekonomisti İnan Demir, Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç ve Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı'nın bugünkü sunumunu Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

TOĞUÇ: MB PİYASADAKİ KARIŞIKLIĞA SON VERMEK İSTEDİ

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, MB'nin bugünkü toplantısının amacının piyasalardaki kafa karışıklığını engellemek olduğunu belirtti. Toğuç, toplantıyla MB'nin politikalarına açıklık getirerek yaşanan kafa karışıklığına netlik getirmek istediğini dile getirdi.

Toğuç: "MB kısaca, 'dışarıda riskler arttığı zaman elimde kullanabileceğim faiz koridorum var. Dışarıda koşulların kötüleştiğini ve TL'de istenen ötesinde değer kaybı yaşanacağını hissettiğim zaman faizleri yukarı çekerim' mesajı verdi" ifadesini kullandı.

CÖMERT: MB ESNEK POLİTİKAYI BİR SÜRE DAHA KORUYACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR

Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert ise "MB'nin Döviz satım ihalelerini bundan sonra mecbur kalırsa kullanacağı yönünde bir ifade vardı. MB ihale yaparsa ardından faiz koridorunu üst banda yakın tutacak. Dolayısıyla 'bunu bir sinyal olarak almanız gerekir' diye uyarıda bulundular. Genel olarak bakınca MB hala büyüme tarafında risklerden kaygılı. O yüzden doğrudan faiz artırımı istemiyorlar, yani MB esnek politikayı bir süre daha koruyacak gibi gözüküyor" diye konuştu.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir ise bugünkü toplantıda Merkez Bankası'nın son dönemde benimsediği şahin duruşuna ilişkin mesajların teyit edildiğini söyledi. Demir, önümüzdeki dönemde fiyat istikrarının MB'nin birinci önceliği olacağını da belirtti.  

"MB, TL'de değer kaybının olması  durumunda faiz koridorunun aktif şekilde kullanacağı mesajı verdi" diyen Demir, "Benim için öncelikli olarak öne çıkan başlık kur konusundaki hassasiyet. TL'de değer kaybı yaşanan dönemlerde MB'nin faiz koridorunun üst sınırına yakın bir seviyede piyasa faizlerini görmeyi tercih edeceğini net bir şekilde görüyoruz" ifadelerini kullandı.