Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ve ABD'den gelen ve yavaşlamaya işaret eden imalat rakamlarının küresel ekonomik görünüme zarar vereceğine ve Yunanistan'ın referandum kararının Avrupa'nın kurtarma planını riske edeceğine yönelik endişelerin etkisiyle Çin Borsası son 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti.

Jiangxi Copper Co. ve China Shenhua Energy Co., Avrupa'daki borç krizinin emtia talebini düşüreceğine ilişkin spekülasyon üzerine bakır ve kömür üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük çimento üreticisi Anhui Conch Cement Co., Shanghai Uwin Real Estate Information Services'in konut alımlarının geçtiğimiz ay yüzde 65 düştüğünü açıklamasının ardından yüzde 3.3 değer kaybetti.

Yunanistan'daki referandumun Avrupa'nın kurtarma planını tehdit ettiğini söyleyen West China Securities Co.'nun analistlerinden Wei Wei, borç krizinin de küresel piyasaları etkilemeye devam edeceğini öngördü. Wei, risk duyarlılığının yerel piyasalara yayılacağını ve geri sıçramayı durduracağını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 düşüşle 2,444.58 puana gerileyerek, 20 Ekim'den bu yana en sert düşüşüne yöneldi. CSI 300 Endeksi ise yüzde 1.1 kayıpla 2,668.83 puandan işlem gördü.

Asya borsaları bugün Yorgo Papandreu'nun Kabine'ye açıklayarak, kurtarma planının halka sorulmasının, Yunanistan'ın AB ve Euro Birliği'nde kalıp kalmayacağını da belirleyeceğini söyledi.

ABD'de ISM fabrika endeksi geçtiğimiz ay 51.6'dan 50.8'e geriledi. Beklenti imalat endeksinin 52 geleceği yönündeydi.