Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın referandum kararının ardından temerrüte ilişkin endişelerin artmasıyla, Avrupa'daki volatilite endeksleri Mayıs 2010'dan bu yana en büyük 2 günlük yükselişini kaydetti.

Euro Stoxx 50 Endeksi'ndeki opsiyonların göstergesi VStoxx Endeksi dün yüzde 22 artışla 42.96 seviyesine çıktı ve 2 günlük yükselişini yüzde 37'ye genişletti. Almanya'daki DAX Endeksi ortalama yüzde 3.4 oranında dalgalanma yaşarken, Dow Jones Endeksi'ndeki dalgalanma puanı da 250 seviyesini aştı.

Piyasaların bilinmezleri sevmediğini ve şu an Yunanistan'daki durumun kesinlikle bir bilinmez olduğuna dikkat çeken Belmont Capital Group'un kurucu yöneticilerinden Stephen Solaka, "bilindiği sürece kötü haber de anlaşılabilir. Ancak bilinmez bir haber ya da sürprizler sorunlara sebep oluyor, satışları tetikliyor ve korku yaratıyor. Şimdi korku yeniden ortaya çıktı" dedi.

Volatilite endeksleri Ekim'deki düşüşlerinin ardından yeniden yükselişe geçti. Ekim ayında VIX Endeksi yüzde 30 gerileyrek, Temmuz 2010'dan bu yana en büyük kaybına işaret ederken, VStoxx Endeksi de son 8 yılın en sert düşüşüne imza atarak yüzde 25 değer kaybetmişti.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu dün kurtarma planınca öngörülen reformları referanduma götüreceğini açıkladı. Halk oylaması bir yandan Euro Bölgesi'nin finansal istikrarını tehdit ederken, diğer yandan kontrolsüz temerrüt riskini de artırıyor. Dow Jones Haber Ajansı'nın, Yunan Sosyalist Partisi'nin "referandumun ölü" olduğunu söylediği haberini geçmesinin ardından VIX Endeksi'ndeki kayıplar azaldı.

Piyasayı vuran bu olayların akibetini önceden bilmenin güç olduğunun ve hızlı hareketlerin traderların endişelerini artırdığının altını çizen Stutland Volatility Group'un opsiyon traderlarından Dan Deming, bu durumun kendi kendini beslediğini söyledi.