Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinin çözüm stratejisinin boşa gitmesini önlemeye çalışan Euro Bölgesi liderleri bugün Yunanistan'la görüşerek, kurtarma planının harekete geçirilebilmesi için Yunanistan'ın bütçe kesintilerine yönelik reformları uygulamaktan başka seçeneği olmadığını söyleyecek.

Ülke üzerindeki etkisi gittikçe zayıflayan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, G-20 zirvesinin ışında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından çağırıldı. Sarkozy'nin Yunan liderine "Yunanistan'daki borç krizini çözmenin tek yolunun geçtiğimiz hafta 6 günlük kriz yönetimi maratonunda alınan karar ve reformları uygulamak" olduğunu söylemesi bekleniyor.

2 yıldır devam eden krizindeki kargaşaları tetikleyen Yunan Başbakanı Papandreu, 31 Ekim'de son olarak kurtarma paketince öngörülen reformları güven oylamasına ve referanduma götüreceğini açıkladı. Haberin ardından Yunanistan'ın temerrüt risklerinin artmasıyla küresel hisseler, euro ve borç krizindeki ülkelerin tahvilleri sert düşüş yaşadı.

Belirsizlik ve korkunun hakim olduğunu söyleyen Brown Brothers Harriman&Co.'nun baş Döviz stratejisti Marc Chandler, ekonomik sıkılaştırmanın politik maliyetinin yasa koyucular ya da yatırımcılar tarafından çok fazla değerlendirilmediğini söyledi.

Sarkozy'nin ofisince yapılan açıklamaya göre, Papandreu G-20 zirvesi öncesi düzenlenen kriz toplantısında Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, IMF Başkanı Christine Lagarde ve diğer AB yetkilileriyle görüşecek.