Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın referandum kararı, tüm Avrupa liderlerinin ilgi odağı hâline geldi. Son olarak Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager de durumu değerlendirerek, kurtarma planına ilişkin referandum kararının, Yunanistan'ın IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği'nden aldığı ilk kurtarma paketinin bir sonraki kredi dilimi için engel oluşturabileceğini savundu.

"Bu karar, IMF ve Euro Birliği'nin planlarına engel oluyor ve 6. dilimin ödenmesi için sorun teşkil ediyor" diyen De Jager, "eğer istikrara ilişkin belirsizlikler varsa, bunun IMF için çok zor bir durum olduğunu görebiliyorum" dedi.

Son yaşanan siyasi karmaşa, Yunanistan'ın acil durum fonlamasından yararlanabilme seçeneğini de iki arada bir derede bırakıyor. IMF'nin yönetim kurulu Kasım'ın ortasında buluşarak, Yunanistan'ın 110 milyar euroluk ilk kurtarma paketinin 8 milyar euroluk 6. dilim ödemesinin yapılıp yapılmayacağına karar verecek.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte parlamentoda, Hollanda ve aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu diğer Euro Bölgesi ülkelerinin, Yunanistan'ın "talihsiz" referandum kararının etkilerini en aza indirmenin yollarını aradığını söyledi.

Rutte, Hollanda ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'ı referandum caydırmak için baskı yaptığını açıkladı.