Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun Başbakan Silvio Berlusconi'nin, parlamentonun kemer sıkma tedbirlerini onaylamasının ardından istifa etme konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından dolar karşısında değer kazandı. 17 ülkenin ortak para birimi, Berlusconi'nin parlamentodaki bütçe oylamasını mutlak çoğunluğa ulaşamadan kazanmasının isitfa çağrılarını artırması ve ülkeyi kimin borç krizinden çıkaracağı yönündeki belirsizliği artırmasının ardından, erken saatlerde dolar karşısında fazla bir değişiklik göstermedi. Yen dolar karşısında, Japonya'nın para birimindeki yükselişi durdurmak amacıyla müdahale ettiği 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Citigroup Inc.'nin New York ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Greg Anderson, "Piyasa perspektifinden bakıldığında, muhtemelen teknokrat bir hükümet isteniyor. Zira bu çok muhtemel, troykayı memnun edecek ve İtalya'nın birkaç ay daha geçirmesine neden olacak" dedi ve "Troyka Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslrarası Para Fonu arasında anlaşmayı sağlar" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 14:32'de 1.3835 dolar seviyesine çıktı. Parite gün içinde 1.3724 dolar seviyesine kadar düşmüştü. Euro yen karşısında, gün içinde yüzde 0.4 kadar düştükten sonra, kayıplarını geri aldı ve 107.47 yen seviyesine kadar çıkarak önceki kapanısışına yaklaştı. Yen dolar karşısında 77.60 seviyesini gördükten sonra yüzde 0.5 yükselişle 77.68 seviyesine geldi. Yen dolar karşısında 31 Ekim'de 75.35 seviyesine kadar çıkarak 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesini görmüş ve Japon ihracatçıların endişeleri ile Japonya Merkez Bankası yeni düşürmek için satış yönünde müdahale etmişti. Güney Afrika randı, altının yedi haftanın ardından 1,800 dolar seviyesinin üzerine çıkmasının desteği ile değer kazandı. İsviçre frankı ise, İsviçre Merkez Bankası başkan yardımcısı Thomas Jordan, merkez bankasının ihracat avantajı sağlamak için para biriminin değerini düşürmediüini söyledi.