Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse sentleri, Çin'de sıkı para politikalarının ve zayıf Hindistan rupee'sinin, Avrupa'daki borç krizi nedeniyle zaten tehdit altında olan şirket karlarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile düşüşünü ikinci güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.5 düşerek, Hong Kong saati ile 15:18'de 954.40 puana indi ve 10 Kasım'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Endekste, yükselen bir hisse karşılığı beşin üzerinde hisse değer kaybetti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.5 düşerken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.4 geriledi. Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 1.1 gerilerken, Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.6'lık bir kayıp yaşadı.

Konut geliştirme şirketleri, Shanghai Securities News'ta çıkan bir habere göre, China Vanke Co.'nun Şanghay'daki konut projeleri için fiyat indirimine gidebileceğini açıklamasının ardından, Çin'deki düşüşlere öncülük etti. Reliance Industries Ltd., rupee'nin 2009'dan bu yana en düşük seviyesine düşmesinin ithal edilen ham madde fiyatlarını artıracağı endişeleri ile değer kaybetti ve Hindistan hisselerindeki satışları destekledi. 10 yıllık Alman tahvilleri yerine aynı vadede Fransa, Belçika, İspanya ve Avusturya tahvilleri tutmak için yatırımcıların talep ettiği ekstra faizler dün euro dönemi rekorunu kırdı ve Avrupa borç krizine ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.

Mumbai'de IL&FS Portfolio Management Services Ltd.'den Suhas Naik, "Para ve maliye politikalarındaki sıkılaştırma küresel kredi baskısını artırabilir ve bu da gelişen piyasa hisselerine fon akışını kısıtlayabilir" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 17 düşerken, gelişmiş piyasaların hisselerini içeren MSCI Dünya Enedeksi'ndeki düşüş yüzde 7.3'te kaldı. 21 Gelişen ülkenin hisselerini içeren gösterge endeks, şirket kar tahminlerinin 10.3 katı değerleme seviyesinde seyrederken, aynı oran gelişmiş piyasalar gösterge endeksi için 12 katı seviyesindeydi.