Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deutsche Bank AG, Asyalı yatırımcıların önümüzdeki 2-3 sene içinde Avrupa ve ABD'deki ETF'lerin üçte birini çekebileceğini, parayı da ülkelerine döndürebileceğini söyledi.

Deutsche Bank ETF müdürü Marco Montanari, 15 milyar dolarlık fonun Avrupa ve ABD'den Asya'ya dönebileceğini belirtti. Montanari, şeffaflık, vergi ve zaman dilimi avantajlarından ötürü Asya'daki ETF'lerin daha fazla yatırımcı çektiğini söyledi.

ETF'ler piyasa endekslerinin performansını takip eden, bireysel hisse senedi fonları sepetini oluşturyor. Bu yılın ilk yarısında Japonya hariç Asya'da toplamda 61.2 milyar dolarlık varlık ve 264 adet ETF bulunuyordu. Bu rakam geçtiğimiz sene 183 ETF ve 40 milyar dolar şeklindeydi.

Çin ve Hindistan'ın bölgedeki büyüklük ve öneminden ötürü daha fazla fon çektiğini belirten Montanari, "her geçen gün vergi ve zaman dilimi avantajı sebebiyle daha çok yatırımcının Asya'daki ETF'lerden satın aldığın görüyoruz" dedi.

180 ETF üzerinde ve bu fonlarda 50 milyar dolarlık varlığı bulunan Deutsche Bank da Singapur ve Hong Kong'ta önümüzdeki sene 10 adet ETF listelemeye hazırlanıyor.

Japon Endeksi hariç MSCI Asya Endeksi bu yıl, çin ve Endonezya'da yasa koyucuların ekonomik büyümeyi desteklemek için harekete geçerek, borçlanma maliyetlerini yükseltmekten kaçınmasıyla, 5 Ekim'de kaydetmiş olduğu düşükten yüzde 14 sıçradı. Bu rakam MSCI Dünya Endeksi'nde yüzde 8.4 olarak gerçekleşti.