Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli İtalya ve İspanya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu ülkelerin tahvillerini satın aldığı yolundaki haberlerin etkisi ile, son üç günde ilk kez değer kazandı.

İşlemler hakkında bilgi sahibi olan ancak işlemlerin gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen iki kaynağa göre, AMB bugün normalden daha büyük çapta ve miktarda İtalyan borçlanma kağıdı satın aldığını kaydetti. Bloomberg News, konu hakkında yorumlarına başvurmaya çalıştıkları AMB basın yetkililerine ulaşamadıklarını kaydetti. İtalya'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Mario Monti bugün kabinesini açıklayacak. Alman tahvilleri ise, bugünkü iki yıl vadeli tahvil ihalesi öncesi değer kaybetti.

10 yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi 29 baz puan ya da 0.29 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 09:05'te yüzde 6.77 seviyesine indi. Eylül 2021'de vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli tahvilin fiyatı, 1.83 ya da 1,000 euro nominal değerli beher hisse için 18.30 euro yükselerek 86.40'a çıktı.

10 yıl vadeli İspanya tahvilinin faizi ise 11 baz puan düşerek yüzde 6.23'e gerilerken, 10 yıl vadeli Alman tahvilinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 1.83'e çıktı.

Almanya bugün 6 milyar euro tutarında yüzde 0.25 faizli borçlanma kağıdı satacak. Financial Times'ın Yunan yetkililere 13 Kasım'da sunulan "gizli" öneriyi işaret ederek verdiği haberde, Yunan tahvillerini tutanlar için müzakerede bulunanlar, borç-takas önerisinde ekstra teşvikler istiyor. Portekiz bugün toplam 1.25 milyar euroluk 91 ve 182 gün vadeli bono ihalesine çıkacak.

Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies'in hesaplamalarına göre, Almah Hazine tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 9.2 getiri sağlarken, İtalyan tahvilleri yüzde 10 zarar ettirdi.