Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Bloomberg HT'nin Ekoforum adlı programında gündeme dair gelişmeleri değerlendirdi.  2012'de Türkiye'ye ABD ve Hindistan'dan önemli yatırımlar olacağını belirten Aycı, enerji sektörünün en fazla yatırım çeken sektör olduğunu bildirdi.

"YABANCI YATIRIM RAKAMLARI KRİZ ÖNCESİNE DÖNMEDİ"

Aycı, küresel finansal krizin gölgesinde yatırım iştahının azalmasıyla birlikte yabancı yatırım rakamlarında düşüş olduğunu söyledi. Aycı, "Şu anda rakamlar yavaş yavaş toparlandı ama bu toparlanma kriz öncesini işaret etmiyor. Avrupa'daki kriz, ABD'de büyümenin yeterli seviyeye gelememesi, bankaların sermaye ihtiyacı gibi risklerden dolayı dünya ölçeğinde hareketlenme gözükmüyor" dedi.

Türkiye'ye yabancı yatırımının 2011'in ilk 9 ayında ikiye katladığını bildiren Aycı, "Yabancı yatırımı 2011'de 11 milyar dolar oldu. Yani geçen yıl aynı döneme göre yüzde 100 artış var" diye konuştu.

"ENERJİ SEKTÖRÜ EN FAZLA YATIRIM ÇEKEN SEKTÖR"

Enerji sektörünün en fazla yatırım çeken sektör olduğunu belirten Aycı, bunun yanında bankacılık, finans, sigorta, imalat ve otomotivden yatırım talebi altınlarını söyledi. Gelecek yıl içinse "2011 hedeflerini yüzde 25 aşacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Yüzümüzü yükselen Asya ekonomilerine çevirmeliyiz" diyen Aycı, yatırımları çeşitlendirmek üzere bu pazarlara odaklandıklarını söyledi. Aycı, bu çerçevede Hindistan'dan önemli yatırımlar beklediklerini dile getirdi.

"ABD'Lİ BİR KİMYA DEVİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

2012 ajandasının dolu olduğunu belirten Başkan, "Şu anda ABD'li önemli bir kimya deviyle görüşüyoruz. Deprem konusunun gündemde olduğu bugünlerde konutları sağlamlaştırıcı bir malzemenin de Türkiye'de üretileceği müjdesini vereyim. Bunun yanı sıra Hindistan merkezli çok önemli 2 yatırımı sonuçlandıracağız" diye konuştu.