Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vicdanı ret konusunun Hükümetin gündeminde olmadığını söyledi.

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, bedelli ve Dövizle askerlik konusuna açıklık getirdi. Erdoğan, oturma ve çalışma iznine sahip olan işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanat icra etmek üzere toplam 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunanların 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurdukları takdirde 5 bin 112 Avro karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getirdiklerini, aynı şekilde 38 yaşına kadar başvurmayanların ise 7 bin 668 Avro karşılığı bu hizmeti yaptıklarını anlattı.

Dövizle askerlik hakkından yararlananların 21 gün de temel askerlik eğitim aldıklarını belirten Erdoğan, hazırlanan yeni tasarıyla dövizle askerlik için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin avro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getirdiklerini, ayrıca bu hakkı elde edenlerin 21 gün temel eğitimi de tamamen kaldırdıklarını bildirdi.

Erdoğan, ''Yani dövizle askerlik hakkına sahip olanlar sadece 10 bin Avro ödemek suretiyle, bu yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar, yaşları ne olursa olsun. Böyle bir ayırım yapılmayacak. Herhangi bir temel askerlik eğitiminden de muaf tutulacak'' dedi.

Her ne suretle olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlardan 30 yaşından gün alanların, kanunun yürürlüğe gidiği tarihten itibaren bedelli askerliğe hak kazanacaklarını belirten Erdoğan, ''Kanun Resmi Gazetede yayınlandığı gün, 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin lira parayı defaten ödeyebilecekleri gibi; yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da temel askerlik eğitimi almayacaklar. Yani 21 gün temel eğitimi yapmayacak'' diye konuştu.

Erdoğan, bedeli askerliğin terörle mücadelede asla zafiyete neden olmayacağını, TSK'nın asker ihtiyacında boşluk olmayacağını yineleyerek, toplanan paraların da başta şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, güvenlik güçlerinin malul olan tüm yakınları için sosyal alanlarda kullanılacağını söyledi.



-''Tasarıyı bugün TBMM'ye teslim ediyoruz''-



''Biz bugün itibariyle tasarıyı TBMM'ye teslim ediyoruz. Vicdani ret olarak adlandırılan bir düzenleme Hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır. Bu konuda çıkan haberler spekülasyondan öte bir anlam ifade etmiyor'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

''Askerlik bu milletin, bu topraklar için en kutsal vazifelerden biri olarak kabul edilmiştir. Biz askerimize 'Mehmetçik' derken bunun bir anlamı var; bu ''Küçük Muhammed'' anlamındadır. Biz askerliği Peygamber Ocağı olarak görmüşüz. Tabii bir çok spekülasyonlara neden olmuş şeyler olmuştur, olabilir. Ama biz, bu millet, bunu böyle biliriz. Görmeyenler yok mu? Var. Ama bu milletin kahir ekseriyeti bunu böyle bilir. Askerlik hizmetinin ciddiyetinin zedelenmesine de istismara da asla müsaade etmedik, asla müsaade etmeyiz. Bedelli askerlik uygulamasının ülkemize, milletimize, gençlerimize, onların ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.''