Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin etkisiyle belirsizleşen ihracat ve yavaşlayan ekonomik büyüme görünümü karşısında zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdü. Diğer yandan Fed ve 5 Merkez Bankası dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 50 baz puan düşürme konusunda anlaştı ve bu swap düzenlemelerinin yetkisinin 1 Şubat 2013 tarihine kadar uzattı.

İsviçre'deki LGT Capital Management'ta analist olan Bayram Dinçer, "Çin'deki indirim yetkililerin para politikasını gevşetme modunda olduklarunı gösteriyor. Bu da altın için pozitif ve destekleyici bir güç oluyor" dedi.

Şubat teslim altın kontratının ons fiyatı Comex'te yüzde 1.2 yükseldi ve 1,739.40 dolar oldu. Fiyatlar bu ay yüzde 0.8 oranında değerlendi. Spot altın Londra'da yüzde 1'lik artışla 1,733.32 dolar oldu.

Mart teslim gümüşün onsu yüzde 1.6 düşerek 31.45 dolar oldu. Aynı ay teslim paladyum yüzde 1.3 değer kaybederek 576.80 dolardan işlem gördü. Ocak teslim platinin ons fiyatı ise yüzde 1.3'lük değer kaybıyla 1,521.30 dolardan işlem gördü.

11. yılında da yükselen sarı maden, 6 Eylül'de 1,923.70 dolar olarak rekor kırmıştı. Öte yandan Bloomberg verilerine göre ETP destekli altın varlıkları dün 2.9 ton artarak 2,354.5 ton oldu ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

Çin Merkez Bankası bugünkü açıklamasında 5 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere zorunlu karşılık oranlarının 50 baz puan düşürüldüğünü bildirdi. Hükümetin bu kararı, ülkede imalat sanayinin 2009 Şubat'tan beri ilk kez daraldığını göstermesi beklenen veri öncesinde açıklandı.

Londra Fairfax IS'de analist olan John Meyer, "Zorunlu karşılıklardaki indirim Çin'deki sorunları göz önüne seriyor. Bu yatırımcılar için büyük bir endişe kaynağı ve altına olan talebi destekleyebilir" dedi.