Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın bir yıl vadeli tahvili, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik teşvikleri ve crizle mücadele tedbirlerini yoğunlaştıracağı beklentileri ile ralli yaptı. Bu hareketin etkisi, bu kağıdın faizi ilk kez sıfır seviyesinin altına düştü.

İki yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, AMB ve diğer beş önemli merkez bankasının, finans piyasalarındaki sıkıntıyı gidermek için, dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi ortak bir hareketle düşürmelerinin ardından rekor seviyeye geriledi. Euribor vadeli kontratları yükseldi ve bu hareket, yatırımcıların daha düşük fonlama maliyetlerine oynadıklarını işaret ediyor. İtalyan tahvilleri, Euro Bölgesi maliye bakanlarının borç krizini çözmeye yönelik yeni tedbirler konusunda anlaşmaya varmada güçlük çekmelerinin etkisi ile tarihinin en kötü ayını geçirmeye hazırlanıyor.

Royal Bank of Scotland Plc'nin Londra ofisiden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Harvinder Sian, "Bir yıl vadeli tahvillerdeki negatif faiz, Almanya'ya borç verirken zarar etme konusunda istekli olduğunuz anlamına geliyor" dedi ve "Bu, Euro Bölgesi'nde korunaklı çok az menkul kıymet kaldığını ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri rekor seviyelere düşüreceğini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bir yıl vadeli Almanya tahvilinin faizi dokuz baz puan düşerek, Londra saati ile 14:05'te eksi yüzde 0.01 seviyesine indi. Bu kağıdın faizi gün içinde eksi yüzde 0.07'ye indi ve Bloomberg'in veri toplamaya başladığı 1995 yılından bu yana ilk kez sıfır seviyesinin altına düştü. Aralık 2012'de vadesi dolacak yüzde 1 faizli tahvilin fiyatı 0.085 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 85 euro düşerek 101.03'e indi.

İki yıl vadeli Alman tahvilinin faizi ise 16 baz puan düşerek rekor seviye olan yüzde 0.277'ye indi.