Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Fed ve diğer beş önemli merkez bankasının, bölgedeki borç krizi ile mücadele dahilinde, Avrupa bankalarına sağlanan acil dolar fonlamasının maliyetini düşürme konusunda anlaşmaya varmalarının ardından değer kazandı.

New York'ta Bank of New York Mellon Corp.'tan kıdemli Döviz stratejisti Michael Woolfolk, "Merkez bankalarının hareketi piyasayı beklemediği bir şekilde yakaladı" dedi ve "Bu, Avrupa'da devam eden krizden dolayı ortaya çıkan likidite sorununun aşılmasına yönelik ilave bir tedbirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar, merkez bankalarının koordineli hareketinin açıklanmasının ardından yatırımcıların yüksek getirili menkul kıymetlere yönelmeleri ile birlikte, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. 17 ülkenin ortak para birimi euro, dün toplanan Euro Bölgesi maliye bakanlarının kurtarma fonunu artırma çabalarının hedefi yakalayamaması ve IMF'in krize çözümdeki rolünün daha da artırılacağının açıklanmasının etkisi ile, erken saatlerde değer kaybetmişri.

Euro yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 08:57'de 1.3488 dolar seviyesine çıktı. Parite erken saatlerde 1.3501 dolara kadar çıkarak son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yen euro karşısında yüze 0.7 düşerek 104.44 ve dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek 77.42 seviyesine geldi.

Merkez bankaları dolar likidite swap hatları üzerindeki faizi düşürdü ve yetkilerini 1 Şubat 2013'e kadar uzattı. Bu faiz indirimi, dolar gecelik endeks swap faizini artı 50 baz puan seviyesine düşürdü. Fed'den yapılan açıklamada, ortak harekette, Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası'nın yer aldığını duyurdu.