Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen endeks hesaplayıcı şirketlerinden ''Dow Jones Indexes'' İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının başkanlığını yürüttüğü Avrasya Borsalar Federasyonuna (FEAS) üye borsalarda işlem gören önde gelen şirketlerden oluşan Dow Jones FEAS Titans 50 Endeksi'ni hesaplamaya başladı.

Dow Jones Indexes ve İMKB'den yapılan ortak açıklamaya göre, FEAS üyesi borsalarda işlem gören en büyük 50 hisse senedinin eşit ağırlıklı olarak yer aldığı endeksin, fonlar ve yapılandırılmış ürünler gibi endekse dayalı yatırım araçları tarafından esas alınması hedefleniyor.

Dow Jones FEAS Titans 50 Endeksi, 2009 yılında Avrasya bölgesindeki şirketlerin performansının ölçülmesi amacıyla hesaplanmaya başlayan Dow Jones FEAS endeks ailesine dördüncü endeks olarak katılırken, 2011 yılı içinde Bükreş, Filistin, Mısır ve Kazakistan borsalarının katılımıyla Dow Jones FEAS endeksleri kapsamındaki borsaların sayısı 16'ya ulaştı.

İMKB ve FEAS Başkanı Hüseyin Erkan, konuya ilişkin şu görüşleri ifade etti:

''16 yıl önce 12 üye ile başlayıp, bugün 28 ülkede 34 üye ve 14 gözlemci üyeye sahip olan FEAS, doğuda Moğolistan'dan batıda Hırvatistan'a kadar uzanan geniş bir bölgeyi kapsamakta. FEAS olarak şeffaflığa ve bölgedeki yatırım fırsatlarına dikkat çekmeye büyük önem veriyoruz. Bölgedeki şirketlerin performansını ölçmeye yönelik olarak tasarlanan Dow Jones FEAS endeksleri Avrasya bölgesi için hesaplanan ilk endekslerdir. Dow Jones FEAS Titan 50 Endeksinin hesaplanmaya başlamasıyla birlikte bölgeye yapılan yatırımların ve bu endekslere dayalı ürünlerin sayısının artacağına inanıyorum.''

Dow Jones Indexes Başkanı Michael Petronella da, Avrasya bölgesindeki borsalarda işlem gören önde gelen 50 hisse senedini kapsayan endeksin, yatırımcıların artan ilgisi ile karşılaşan bölgedeki yatırım imkanlarını değerlendirmeye yönelik güvenli bir enstrüman arayışı içinde olan piyasa katılımcıları için büyük önem taşıdığının altını çizdi. Petronella, Dow Jones FEAS Titans 50 Endeksinin bölgedeki gelişmekte olan piyasaların şeffaflığının ve derinliğinin artmasında da önemli rol oynamasının beklendiğini bildirdi.

-Dow Jones FEAS endeks ailesi...-

Dow Jones FEAS endeks ailesi Dow Jones FEAS Bileşik Endeksinde yer alan hisse senetlerinden oluşuyor. Dow Jones FEAS Bileşik Endeksi Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri), Almaata (Kazakistan), Amman (Ürdün), Banja Luka (Bosna-Hersek), Bahreyn (Bahreyn Krallığı), Belgrad (Sırbistan), Bükreş (Romanya) Bulgaristan (Bulgaristan), Filistin (Filistin), İMKB (Türkiye), Kahire (Mısır), Karaçi (Pakistan), Makedonya (Makedonya Cumhuriyeti), Muskat (Umman), Saraybosna (Bosna-Hersek), Zagreb (Hırvatistan) borsalarını kapsıyor.

Dow Jones FEAS Titan 50 Endeksine dahil 50 hisse senedi, Dow Jones FEAS Bileşik Endeksindeki şirketlerin, piyasa değerlerinin halka açık bölümünün yüzde 60, satış/gelirinin yüzde 20, net karının ise yüzde 20 ile ağırlıklandırılarak sıralanması ile belirleniyor.

Endeks kapsamındaki hisse senetlerinin ağırlıkları ilk aşamada yüzde 2 olarak belirlenmiş olup, fiyat tabanlı ağırlıkların yüzde 2 olması amacıyla üç ayda bir gözden geçirilecek. Endeks kapsamındaki hisse senetleri her yılın mayıs ayında yeniden değerlendirilecek.

2 Kasım 2011 tarihi itibarıyla hesaplanmaya başlanan Dow Jones FEAS Titans 50 Endeksinin baz tarihi 31 Aralık 2004, baz değeri ise 1000 olarak belirlendi.