Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının Avrupa borç krizinin etkisini azaltmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için likiditeyi artırmaya yönelik tedbir almasından sonra, Asya hisseleri ralli yaptı, Kore para birimi won son dört haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve dolar son bir haftanın en düşük seviyesinde kaldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:40'ta yüzde 3.5 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte, 27 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini göstermeye hazırlanıyor. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, dün spot endeksteki yüzde 4.3'lük çıkışın ardından yüzde 0.2 yükseldi. Çin'in faiz swapları son bir yılın en düşük seviyesine indi. Kore para birimi won yüzde 1.8 değer kazanırken, Dolar Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Petrol fiyatları New York'ta varil başına 100 doların üzerine çıktı.

Fed öncülüğünde altı önemli merkez bankası dün, swap anlaşmaları yoluyla dolar fonlamaları üzerindeki maliyeti düşürme ve gerektiğinde bunu diğer para birimlerine de uygulama kararı aldı. Çin Merkez Bankası da dün bankalara uyguladığı zorunlu karşılık faizini, 2008'den bu yana ilk kez düşürdü. Öte yandan, Çin'de satınalma yöneticileri endeksi (PMI), imalat sanayinde Şubat 2009'dan bu yana ilk kez daralma olabileceğini işaret etti.

Boston'da Ameriprise Financial Inc.'den şef piyasa stratejisti David Joy, "Küresel para politikasının perde arkası olumluya dönüyor" dedi ve "Tüm bunlar, değerinin altında kalan piyasalar çerçevesinde. Bu nedenle, bazı iyi şeyler oluyor, ancak önemli faktör Avrupa ve orada ne olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, düşen bir hisse karşılığı yaklaşık dokuz hisse değer kazandı. Bu hareket, endeksin üç günlük yükselişini yüzde 4.3'e genişletmesine yardımcı oldu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.4, Kore'de Kospi Endeksi yüzde 4.1 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 5.9'luk ralliler gerçekleştirdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3.4 yükseldi ve Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.