Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi, küresel resesyonun gevşemeye başladığı 2009'dan bu yana en kötü performansını gösterdi. Bu durum, Avrupa krizinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi üzerinde baskısını artırması ile birlikte, parasal teşvik durumunun altını çiziyor.

Çin'de, China Federation of Logistics and Purchasing tarafından açıklanan satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında 49 seviyesine indi. Bu seviye, Bloomberg News'un anketinde yer alan 18 tahminden ikisi dışında tümünün altında kaldı. Bu verinin 50 seviyesinin altında kalması, sektörde daralma olduğunu gösteriyor. Diğer açıklanan veriler, Çin'in en büyük ihracat ortağı Avustralya'da perakende satışların yavaşladığını ve sanayi üretiminin düştüğünü gösteriyor.

Başbakan Wen Jiabao, Avrupa'daki sorunlar ve içeride gayrımenkulde görülen yavaşlamanın büyüme görünümüne zarar vermesi ile birlikte, politikada vites değişikliğine gitti. Çin Merkez Bankası dün bankalara uygulanan zorunlu karşılıklar faizini 50 baz puan düşürdü. Goldman Sachs Group Inc.'nin bugün açıkladığı tahmine göre, Çin, Hindistan ve Kore gibi Asya ülkeleri, küresel ekonomideki bozulma ile birlikte, gelecek yıl faiz indirimine gidecek.

Nomura International Hong Kong Ltd.'den Çin başekonomisti Zhang Zhiwei, "Çin ekonomisi önümüzdeki aylarda keskin bir şekilde yavaşlayacak" dedi ve "Eğer Avrupa'da durum daha da kötüleşirse, Büyüme yüzde 8'in altına inebilir ve daha güçlü ekonomik adımlarla birlikte, Ocak ayında diğer bir zorunlu karşılıklar indirimi olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı diğer PMI rakamı 47.7'ye inmiş ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.