Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen euro karşısında, Asya hisse senetlerinin küresel hisse senedi rallisini sürdürmesi ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin azalması sonucu, son iki haftanın en düşük seviyesinden yüzde 0.3 yükseldi.

Japonya para birimi, Fed öncülüğünde altı önemli merkez bankasının Avrupa bankalarının dolar fonlama maliyetini dğüşürmesinin ardından değer kaybetti. Dolar, ABD imalat sanayi ve istihdamında iyileşme göstermesi beklenen veriler öncesi, 17 ülkenin ortak para birimi olan euro karşısında son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Avustralya para birimi, inşaat izinleri verisinin düşmesi ve tüketici harcamalarının yavaşlaması sonrası düştü. Çin'de bugün açıklanan PMI verisi, imalat sanayinin Şubat 2009'dan bu yana en hızlı daralmasını gerçekleştirdiğini gösterdi.

Avustralya'nın ikinci en büyük bankası Westpac Banking Corp.'un Aucland ofisinden stratejist Imre Speizer, "Güvenli liman para birimleri, bu iyimserlik devam ettiği sürece, kötü performans göstermeli" dedi ve "Politika yapıcıların olumlu tedbirler açıklaması için daha fazla fırsat var" değerlendirmesinde bulundu.

Yen euro karşısında, Londra saati ile 07:00'de 104.43 seviyesine düştü. Yen dün euro karşısında 104.73 ile 15 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine inmesnin ardından New York'ta 104.37 seviyesine gelmişti. Dolar karşısında ise yen 77.62 seviyesinden 77.67 seviyesine geldi. Dolar euro karşısında dün yüzde 1 ile 11 Kasım'dan bu yana en hızlı düşüşünü göstererek 1.3446 seviyesine indikten sonra bugün de 1.3447 seviyesinde seyrediyordu.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren IntercontinentalExchange Inc.'nin Dollar Endeksi üç günlük bir düşüş gösterdi ve 78.366 seviyesine geldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.1 yükselirken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 4.3 ile 11 Ağustos'tan bu yana en güçlü rallisini gerçekleştirdi.