Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve Fransa'nın, dün altı merkez bankasının finansman maliyetlerini düşürme yönünde attıkları adımın ardından, bugün toplam 8.1 milyar euroluk (10.9 milyar dolar) tahvil satışı sonrası tüm Avrupa'da tahvil faizleri geriledi.

İspanya bugünkü tahvil ihalelerinde 3.75 milyar euroluk satış yaptı ve beş yıllık tahvilde 2005 yılından bu yana en pahalı borçlanmasını gerçekleştirdi. Ayrıca ihaleye satılan miktarın iki kaı kadar talep geldii. AAA kredi notuna sahip Fransa 4.3 milyar dolarlık tahvil sattı. Fransa'nın yüzde 3.18 ile sattığı 10 yıl vadeli tahvilde borçlanma maliyeti önceki ihaledekine göre düştü.

Bu tahvil satışları, Fed, Avrupa Merkez Bankası ve diğer dört önemli merkez bankasının dün Avrupa bankalarının acil dolar fonlama maliyetlerini düşürecek yönde attığı ortak adımın ardından, yatırımcının güvenini ölçecek bir test mahiyetindeydi. Merkez Bankaları, Euro Bölgesi liderlerinin bölge kurtarma fonunun genişletilmesi konusunda anlaşmaya varamamalarının ardından borçlanma maliyetlerinde görülen yükselişlerin ardından harekete geçti.

Londra'da Barclays Capital'den sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Huw Worthington, "Her iki ihale de oldukça iyidi" ve "Seviyeler istediklerinden daha yüksekti, ancak asıl ihaleler güçlüydü. Dünkü merkez bankaları adımı açık bir şekilde olumlu etkiledi" değerlendirmesinde bulundu.

İki yıl önce Yunanistan'da başlayan ve Avrupa'nın çekirdek ülkelerie sıçramakta olan kriz ile birlikte, Avrupa liderleri, yatırımcıları riski kontrol altına alacakları ve euroyu yaşatacakları konusunda ikna etme konusunda güçlüklerle karşılaşıyor.