Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümü için Avrupa'daki bankaların acil dolar fonlama maliyetlerini düşürmesinin ardından emtia son 2 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Standard&Poor's GSCI Ham Madde Endeksi yüzde 0.7 artışla 658.02 puana çıktı. Endeks daha erken saatlerde 664.56 puan seviyesinden 17 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini test etmişti. Baz ve değerli metaller ralliye öncülük ettiler. 25 Kasım'dan önceki 2 haftada GSCI Endeksi, Avrupa'daki borçlanma maliyetlerinin yükselmesiyle, euro ve bankalarda yaşanan sıkıntının etkisiyle yüzde 4.5 düştü. Fed, Avrupa Merkez Bankası, Kanada, İngiltere, Japonya ve İsviçre Merkez Bankalarıyla koordine bir şekilde dolar fonlama maliyetlerini aşağı çekti. Bunun yanısıra dün Çin de sürpriz bir hamleyle, 2008'den bu yana ilk kez bankaların borçlanma maliyetini düşürdü. Küresel hisseler ralli yaptı.

"Her şeyden önce dolar fonlama maliyetinin düşürülmesi çok önemli" diyen Saxo Bank A/S'nin kıdemli trading danışmanı Ole Hansen, daha düşük maliyetli likiditenin emtiayı da destekleyeceğini belirtti.

New York'taki işlemlerde vadeli bakır kontratları dün yüzde 5.5 artış kaydederken, altın da 2 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Ham petrolün varili 101 dolardan işlem gördü. Londra'da alüminyum yüzde 5.7 değerlendi, nickel, çinko, kurşun ve kalayda da kazançlar görüldü.

Dolar bugün euro ve yen sepeti karşısında 3. gününde de değer kaybetti ve ham maddelerin cazibesini artırdı.

Merkez bankalarının ortak hamlesinin hükümetlerin, borç krizinin, para birimlerinin değerini düşürdüğü yönündeki görüşünü desteklediğine dikkat çeken TEAM Financial Management LLC'nin yöneticilerinden James Dailey, "devalüasyon emtiayı göreceli şekilde daha cazip hâle getiriyor. Bunu enflasyon yönünde bir hareket olarak da görüyorum" dedi.

GSCI Endeksi bu yıl yüzde 4.1 yükseldi. Endeks, 11 Nisan'da ulaşmış olduğu 32 ayın en yüksek seviyesi olan 762.22 puan düzeyinin yüzde 14 altında seyrediyor.