Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase&Co., Japonya'nın geçtiğimiz yıl 1963'ten bu yana ilk kez ticaret açığı vermiş olabileceğini öngördü. Japonya'nın ticaret açığı vermesi, dünyanın en büyük net kreditörü olan ülkenin 2015 itibariyle yabancı sermayeye bağımlılığının artabileceğinin işareti olarak da görülebilir.

Yabancı yatırımcıların Japonya'nın mali şartlarının iyileşeceğine inanmaması durumunda, ülkenin Yunanistan gibi olabileceğine dikkat çeken Tokyo'daki JP Morgan'ın baş ekonomisti Masaaki Kanno, "ticaret açığı arttıkça biz fakirleşiyoruz" dedi.

Japonya'nın dünyanın en düşük ikinci faiz oranına sahip olması, ülkenin yabancı varlıkların net kreditörü olmasından kaynaklanıyor. 2. Dünya Savaşı sonrası doğan kuşağın emeklilik fonlarına yönelmesiyle tasarrufların azalması ve güçlü yenin şirket kazançlarını azaltmasından ötürü ülkenin cari fazlası, cari açığa dönüşerek, ülkenin borçlanmasını daha pahalı hâle getirebilir.

Yunanistan'ın açık vermesi hâlinde hükümetin yatırımcıları Japonya'nın kredi itibarının sürdüğüne inandırmasının gerekeceğini savunan Japonya Merkez Bankasının eski Forex traderlarından Kanno, başbakan Yoshihiko Noda'nın ülkenin satış vergilerini yüzde 5'e çıkarma konusunda başarısız olmasının, yatırımcı güvenini sarsabileceğini söyledi.

Japon maliye bakanlığına göre, 251.5 trilyon yene varan pozisyonlarla Japonya 2010'da 20. kez dünyanın en büyük yabancı varlık kreditörü olma titrını koruduğunu söyledi. 2011'deki rakamlar ise Mayıs'ta açıklanacak. 10 yıllık Japon tahvilinin getirisi bugün yüzde 0.985'ten fiyatlandı.