Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yen'in güçlü seyri ve Avrupa'da azalan talep ile Japonya cari fazlasının gerilemesi, Asya Borsalarında Japonya Nikkei Endeksi başta olmak üzere negatif seyrin zeminini hazırladı. Çin enflasyonunun gerileme göstermesine karşın, yıllık % 4,1 ile beklentilerin hafif üzerinde gelmesi Asya borsalarındaki yön değişmedi.

Yurtdışında bugün oldukça yoğun bir gündem var. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) bugün faiz kararı açıklayacak. Piyasa beklentisi iki bankanın faizlerini sabit tutması yönünde iken ECB Başkanı Mario Draghi'nin toplantısı sonrasındaki konuşmasında vereceği sinyal dikkatle izlenecek. Piyasadaki görüş faiz indirimi kararının bugün olmasa da ileriki toplantılarda alınacağı yönünde. Öte yandan piyasasının tedirgin bir biçimde beklediği İspanya ve İtalya ihraçları oldukça başarılı geçti. Avrupa borç krizinin odak noktası olan İtalya, hazine bonosu ihracında 1,5 kat talep toplarken, borçlanma faizi, %5,95 olan bir önceki ihracın oldukça altında %2,74 oldu. İspanya ise bugün gerçekleştirdiği ve arasında 3 yıllık gösterge tahvilin de bulunduğu ihraçta hedefin yaklaşık 2 katı kadar satış yaptı. Gösterge niteliğinde tahvil ihracında maliyet %3,38 ile bir önceki ihraçtaki %5,18 faizin 1,7 puan altında oluştu. Tahvil ihraçlarının ertesinde Avrupa borsalarındaki tedirgin bekleyiş yerini %1'in üzerinde primli seyre bıraktı.

ABD tarafında bugün açıklanacak veriler ise Aralık ayı perakende satış verisi ve haftalık işsizlik başvuruları. İşsizlik başvururlarının son 2 ayda olduğu gibi 400bin seviyesinin altında geleceği tahmin edilirken perakende satışlarda aylık bazda %0,3 artış bekleniyor.

İMKB-100 ilk seans itibariyle, dün kaldığı yerden devam ediyor. Asya tarafından gelen negatif ağırlıklı görüntünün ardından Avrupa borsalarında tahvil ihaleleri sonrası artan alım iştahı, Bileşik Endeks'teki yükselişe ivme veriyor. İMKB-100, banka hisselerine yönelik alımların devam etmesi ile pozitif yönde ayrışmasını sürdürüyor. Dün 20 günlük hareketli ortalaması olan 51.500 seviyesini test etmesine rağmen aşamayan Endeks, bugün ilk seansta 52bin seviyesini aştı ve seansı 808 puan yükselişle 52.218 puandan kapattı. İlk seansta Bileşik Endeks %1,57 yükseliş kaydederken, Bankacılık Endeksi'ndeki artış %2,2 oldu. Endeksin kritik seviye olan 52.500'ü aşması için ise yurtdışı piyasalarda olumluya dönen havanın devamı gerekiyor.

Türk Lirasında bir süredir gözlenen güçlü seyir bugün de devam ediyor. 1,85'in altına gevşeyen USD / TL kuru bugün %0,4 aşağıda. Doların küresel anlamdaki değerlenmesi ise bugün hız kesti. EUR / USD paritesi birkaç günkü kaybının ardından bugün toparladı ve %0,3 artışla 1,2745 seviyesine ulaştı. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise genel anlamda bugün dolar karşısında sınırlı da olsa değerleniyor. EUR / TL kuru yatay olarak 2,3557 seviyesinde. Bono ve tahvil piyasasına ilginin artması ile faizlerdeki gerileme devam ediyor. Gösterge tahvil faizi bugün 45 puan düşüşle 10,80 seviyesine geriledi. Bugün Merkez Bankası 1 haftalık repo ihalesinde faizi yine %5,75 olarak açıkladı. 6 milyar TL'lik ihaleye gelen teklif 25,7 milyar TL oldu.

Cihan Başkal

Bloomberg Ht

Araştırma Bölümü

Cbaskal@bloomberght.com