Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Şu anda faiz lobisinin çalışması, atağı var. Faiz lobisine karşı da gerekli köşeli, sert çıkışları yapacağız'' değerlendirmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dünyanın her yerinde faiz lobisinin bulunduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''faiz lobisi'' ifadesinin faiz lobisini kötülemek amacıyla kullanılmadığının altını çizerek şunları kaydetti:

''Faiz lobisi, elbette kendi lobisini yapacaktır. Faizden para kazananlar, vatandaşlar değil spekülatif şirketlerden bahsediyorum, bunlar zaten bir şekilde yapıyorlar. Zaman zaman spekülatif ataklar yapacaklardır, zaman zaman ortamı kendilerine uygun bir şekle getirmeye çalışacaklar. Ama Türkiye, eski Türkiye değil. Son derece güçlü ekonomisi, siyasi istikrarı güçlü bir Türkiye var. Eskisi kadar kamu borcu yüksek olan, neredeyse gelirlerinin tamamını borcun faizine yatıran bir Türkiye ortada yok. Gelir-gider dengesi son derece sağlıklı olan, neredeyse bütçe açığı 2011 sonu itibarıyla yüzde 1'e yaklaşmış olan bir yapı içindeyiz. Bunların hepsi, baktığınız zaman Türkiye'nin faiz lobisinin istemiş olduklarına karşı daha dirençli olduğunun göstergeleri.''

-''Merkez Bankası, ataklara karşı son derece başarılı''-

Türkiye'nin şu anda 2001, 2002 şartlarında bulunmadığını ifade eden Çağlayan, ''Böyle bir ortamda bir nevi Merkez Bankasına baskı yaparak, Merkez Bankasının araçlarına zaman zaman spekülatif ataklar yaparak Merkez Bankasının faizi artırmasını talep eder bir yapı içindeler. Sayın Başbakanımız bunu çok net şekilde söylemiştir. Bunu söylemesi son derece etkili olmuştur. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği gibi biz bu atakların hepsine karşı tüm kurum ve kuruluşlarımızla hazırlıklıyız'' diye konuştu.

Bazı çevrelerin bu konuda bankaların mı kastedildiğini sorduğuna işaret eden Çağlayan, ''Hiç kimse niyet okuyuculuğu yapmasın. Sayın Başbakanımızın mesajı çok nettir. Bankacılık sektörü, şu anda iftihar ettiğimiz bir sektördür. Bununla bankacılık kesimi değil, bu spekülasyonu yapıp, bundan para kazanmak amacıyla Merkez Bankasının elini zorlaştırmak isteyenler için söylediğini ifade etmek istiyorum. Bunu anlayan anlamıştır'' dedi.

İş dünyasının da Başbakan Erdoğan'ın söylediklerini desteklediğini vurgulayan Çağlayan, Merkez Bankasının zaten bu konuyla ilgili yapılan ataklara karşı son derece başarılı olduğunu söyledi.

-''İyi okuyanlar mesajı almışlardır''-

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ''Artık Merkez Bankası Başkanımızın konuşmak yerine somut icraatlarını yapacak bir yapıya dönmesi de bence önem arz ediyor. Çünkü Merkez Bankası Başkanımız çalışkan, iyi niyetli. Geçmişte yapılan hataları yapmıyor. Ama tabii sürekli konuşulduğunda ister istemez bazı mesajlar yanlış algılanabiliyor, bazı mesajlar yanlış değerlendirilebiliyor. Onun için Merkez Bankası konuşan değil, istediğini yapan, regülasyonunu iyi şekilde kuran bir yapıda olmaya devam edecektir'' şeklinde değerlendirme yaptı.

Zafer Çağlayan, Türkiye'de eldeki her türlü araçları, imkanları kullanabilecek bir yapının bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bizim Türkiye'yi ekonomik açıdan sıkıntıya sokacak hiçbir kötü parametremiz olmadığı için, bu konuda son derece sağlıklı ve sağlam olduğumuz için bu konuda Sayın Başbakanımız 'Bunu yapmayın, bunu yapanların hevesi kursağından kalır' diyor. Yani anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az... Ümit ediyorum ki çok net şekilde anlaşılmıştır. Bu anlaşılma çerçevesinde Sayın Başbakanımızın bu konudaki değerlendirmesini iyi okuyanlar mesajı almışlardır. Ama niyet okuyucuları nasıl okuyor onu bilmem. Ama mesaj gereken yere gitmiştir.''