Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya'daki tahvil ihalelerinden yarattığı iyimserlikle güne artıda başlamış olan Amerikan hisseleri, beklentinin üzerinde artış kaydeden işsizlik başvuruları ve tahminlerin altında yükselen perakende satış verilerinin etkisiyle büyük bir değişiklik göstermedi.

ABD'nin en büyük ikinci petrol şirketi Chevron Corp., şirketin 4. çeyrek karlarının 3. çeyreğin oldukça altında olduğunu söylemesinin ardından yüzde 2 değer kaybetti. Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., finansal kuruluşlar arasındaki yükselişi devam ettirerek yüzde 0.4'ün üzerinde primlendi. Target Corp., 5 milyar dolarlık hissesini geri alacağını açıklamasının ardından yüzde 0.7 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 1,291.34 puandan işlem gördü. Endeks geçtiğimiz 3 haftada yüzde 1.2 artış kaydetti. Dow Jones Endeksi ise bugün yüzde 0.2 kayıpla 12,424.86 puana geriledi.

Birçok farklı haberin ve birbirinin tersine seyreden gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Boston'daki Fiduciary Trust'ın yatırım yöneticilerinden Michael Mullaney, düşük borçlanma maliyetlerinin Euro Bölgesi'nde birkaç ay içindeki finansman ihtiyacına yardımcı olacağını, ancak bölgenin bunu sürdürebilmek için büyümeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Mullaney, ABD'de bugün açıklanan verilerin zayıf olduğunu belirterek, piyasanın son günlerde iyi bir ivme yakalamış olduğunu, beklentinin artıya döndüğünü ve bu sebeple endişelendiğini ifade etti.

Endeks vadelileri de perakende satışların Aralık'ta, ucuzlayan yakıt fiyatları ve tatil indirimlerinin satılan mallarını değerini düşürmesi üzerine beklentinin altında artışa işaret etmesiyle, kazançlarına ara verdi. ABD'de 7 Ocak'ta sonlanan haftada işsizlik başvuruları da tahminlerin üzerinde gelerek, Aralık ayında görülen istihdam rakamlarının sezonluk alımlardan kaynaklanabileceği ihtimallerini artırdı.